У ДОБОЈУ ХАОТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Сумњају да су током ноћи убацивани листићи, траже понављање избора

С.М.- Љ.Ђ.

15. 11. 2020. у 16:25

ДОБОЈ је данас град о којем се највише прича у читавој РС и БиХ због проблема у организацији избора.

У ДОБОЈУ ХАОТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Сумњају да су током ноћи убацивани листићи, траже понављање избора

Фото: Љ.Ђ.

Oд раног јутра почела је тензија око страначких посматрача и ко може, а ко не може да посматра гласање. Убрзо су партије СДС, ДНС, ПДП, СП затражиле поништавање избора у овом граду и понављање гласања. На десетине посматрача је повучено са бирачких места а они су акредитације побацали испред Градске управ.

Градски одбор ДНС Добој донео је одлуку да се због уочених изборних неправилности повуче из изборног процеса.

Председник овог одбора Славко Глигорић је рекао да ће бити покренут кривични поступак против председника Градске изборне комисије и појединих председника бирачких места, а од надлежних институција тражиће да избори у Добоју буду поновљени. Он је навео да, без обзира на испуњеност свих законских процедура, посматрачима ове партије није дозвољено да присуствују бирачким мјестима.

Глигорић је мишљења да је политичка култура спровођења изборног процеса у Добоју неприхватљиво ниска. 

- Посматрачима ПДП забрањено је да врше своју функцију на укупно 68 бирачких места, чиме је изборни процес непоправљиво контаминиран јер је припрема бирачког места и гласачких листића обављена без надзора опозиционих посматрача - изјавио је Игор Црнадак, шеф Главног изборног штаба ПДП.

Мирко Шаровић, председник СДС-а је поручио да ће "због чињенице да криминал и мафија у Добоју контролишу изборни процес тражити да се избори у овом граду одрже под потпуним мониторингом".

Фото: Љ.Ђ.

Тензије око посматрача започеле су пре отворања 106 редовних бирачких места у Добоју. Према тврдњама политичких субјеката, многима није омогућен улазак на гласачка места.

- Сумњамо да су током ноћи убацивани листићи на тим бирачким местима. Имамо оправдану сумњу у крађу избора на добром делу бирачких места. Сматрамо да је то све у режији председника Градске изборне комисије. Ми смо своје посматраче којима није био дозвољен улазак пре 7 часова, дакле који нису били у прилици да виде да је празна кутија, да су сви листићи на броју повукли са бирачких места, и нећемо их враћати назад да не дајемо легитимитет изборном процесу - изјавио је Срђан Тодоровић, кандидат социјалиста за градоначелника Добоја.

Ненад Палексић, председник Градске изборне комисије Добој поручио је да није тачно да посматрачи нису могли ући, могли су каже ући на бирачка места али по редоследу како су стизали.

- Међутим, проблем је што је дошло од 30 до 50 посматрача на свако бирачко место и што су тиме блокирали рад бирачких одбора. Нису могли председници да раде, нису могли да припреме бирачко место од 6 до 7 сати, нису могли да преброје гласачке листиће, нису могли ништа да ураде. Инструкције кажу растојање је обавезно, одстојање 1,5 метар измђу људи. То се сада све прећуткуј3, све то они знају. Уз помоћ полиције на неким бирачким местима успостављен је ред и гласање је почело. Онда када су видели повукли су своје посматраче, људе који су били на бирачким местима су звали да изађу - казао је Палексић.

Он је додао да су посматрачи и чланови бирачких одбора Народног покрета "Бањалука те зове" напустили сва бирачка места, док чланови бирачких одбора из СП, ДНС, ПДП су и даље на својим местима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)