ДОДИК: Бошњаци са лидером попут Бакира могу сигурније да се осећају у Бањалуци него у Сарајеву

Novosti online

15. 11. 2020. у 15:14

ПРЕНОСИМО делове из интервјуа српског члана Председништва БиХ Милорада Додика информативно-политичком порталу „Све о Српској“.

ДОДИК: Бошњаци са лидером попут Бакира могу сигурније да се осећају у Бањалуци него у Сарајеву

Фото Новости

- Не верујем да постоји политичар који се може назвати бившим, посебно не ако је образован за тај посао, што је мој случај. Можете бити бивши председник или премијер, али никада бивши политичар. Зато је немогуће да се потпуно повучем из политике без обзира на резултате неких наредних избора – рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу информативно-политичком порталу „Све о Српској“.

Замољен да открије како је одреаговао на речи Сергеја Лаврова да Русија жели да у Бањалуци отвори одељење своје амбасаде у БиХ, рекао је:

- Обрадовао сам се, наравно, као и цела Српска потом. Нашем народу јача самосвест и самопоуздање јер ће једна пријатељска велика сила имати у Републици Српској свога сталног представника. А Русија је и велика сила без које се ништа не може решавати на Балкану и наш осведочени пријатељ. То потврђује и разговор са министром Лавровом и његова најава.

Одавно постоји наша жеља да се у Бањалуци отвори нешто као руски културни или информативни центар. Као кинески Конфучијев институт, на пример. Али, ево, сада се већ увелико гради Српско-руски духовни центар, а имаћемо и Одељење руске амбасаде. Главни град Српске тако ће имати и духовну и световну везу за братском Русијом. Зашто не сутра и конзулат када га већ имају САД и неке друге земље?! Овде је људима неприродно да конзуларне послове везане за Русију обављају преко Сарајева.

Бакиру Изетбеговићу, који је у Бугојну изјавио да БиХ има неко „страховито оружје“ којим ће да брани Босну, српски члан Председништва БиХ је поручио:

- Нисам сигуран да Бакиру нису подвалили неко ловачко оружје, јер је вероватно тражио нешто чиме би се похвалио у предизборној кампањи. Он је рат провео са оцем у трезору Народне банке у Сарајеву, а не на фронту, па се не разуме у војне ствари. Хвали се дометом гранате од 2.000 метара, а толико има и најобичнија пушка. Са таквим лидером Бошњаци могу сигурније да се осећају у Бањалуци него у Сарајеву, чак и ако има намеру да пуца на Српску.

Упитан да ли је борба водећих западних земаља против тобоже „малигног руског утицаја на Балкану“ у функцији држања српског простора под сталним притиском, онемогућавања Београда и Бањалуке да у развијању односа и сарадње са Москвом оду још даље, а и блокирања градње крака Турског тока који би гасом напајао наш део Европе, Додик је рекао и ово:

- Такозвани малигни руски утицај за западне државе није само питање енерегетике, које је сигурно једно од значајнијих. У питању је уопште присуство Руске Федерације на подручју Балкана као једне велесиле, која је на овим просторима задржавала утицај вековима. Причу о малигном руском утицају лансирали су они који су отворили своје ТВ у региону, имају своје НВО, финансирају и домаће НВО, преко тзв. меке моћи на много начина обликују друштвену стварност у региону. Од свега тога ништа руско не видим овде, па ни „малигни“ руски утицај.

Замољен да прокоментарише тврдње из Сарајева да је споразум који је Александар Вучић потписао у Белој кући корак ка стварању `велике Србије`, Додик је нагласио:

- Стереотипи о Србији и њеној политици, посебно овде у региону се не мењају иако се на челу Србије променило неколико политичких гарнитура. Значи: није до Србије. Велика Србија им се привиђа иза сваког ћошка, па је више и дегутантно коментарисати реакције које долазе из Сарајева на ту тему. Србија води мирољубиву политику у којој је добросусједска сарадња у врху спољнополитичких приоритета. Та борба против замишљене велике Србије трајаће колико и борба против тзв. малигног руског утицаја, јер се и и једна и друга хране одсуством реалности.

ЦЕО ИНТЕРВЈУ ЧИТАЈТЕ КЛИКОМ ОВДЕ!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)