ПРЕВОЗИЛИ МИГРАНТЕ ПРЕКО ДРИНЕ: У акцијама "Бест" и "Боут" разбијене организоване групе кријумчара

О. МАТАВУЉ

05. 11. 2020. у 12:29

АГЕНЦИЈА за истраге и заштиту (СИПА) и Гранична полиција БиХ у одвојеним акцијама јуче су ухапсиле 16 особа осумњичених да су као организована криминална група кријумчарили мигранте.

ПРЕВОЗИЛИ МИГРАНТЕ ПРЕКО ДРИНЕ: У акцијама Бест и Боут разбијене организоване групе кријумчара

Фото ГП БиХ

СИПА је у оквиру акције "Бест" ухапсила шест особа из Зворника, а извршени су претреси на шест локација које су осумњичени користили.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић каже да акција представља наставак координисаних активности са МУП Србије усмерених на разбијање организоване криминалне групе која је од маја до октобра кријумчарила мигранте.

- Група се терети да су чамцима преко реке Дрине кријумчарили мигранте из Србије за БиХ. То су обично радили у ноћним или раним јутарњим сатима на подручју Зворника. Задатак групе је био да мигранте пребаце преко Дрине, а затим транспортују до Тузланског кантона одакле су они пешке настављали да се крећу према граници - рекао је Миладиновић.

ПРЕТЊА Све више миграната прелази границу БиХ

Фото ГП БиХ

Адиса Карачић, сарадник за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ, каже да се осумњиченима на терет ставља организовани криминал и кријумчарење људи.

- Осумњичени су под истрагом да су делујући, са њима познатим особама из Србије, учествовали у планирању, организовању и реализовању кријумчарења илегалних миграната преко реке Дрине. После испитивања осумњичених тужилац ће одлучити о даљим активностима - казала је Карачићева.

САНКЦИЈЕ ЗА НЕОДГОВОРНЕ

ДИРЕКТОР Граничне полиције БиХ Зоран Галић каже да се ова агенција интезивно бори против незаконитих миграција, прекограничног криминала, и злоупотребама у својим редовима.

- И овом акцијом смо показали да ГП располаже са професионалцима који су спремни да испуне најсложеније задатке, а они коју нарушавају углед ГП БиХ сносиће одговорност и против њих ће бити предузете санкције - истакао је Галић.

Истовремено Гранична полиција БиХ је на подручју Зворника, Бијељине, Калесије и Брчког спровела акцију "Боут" у којој је ухапшено 10 кријумчара, међу којима је гранични полицајац из Зворника који је радио као вођа сектора. Незванично сазнајемо да су се неких од осумњичених "преклапали" и сарађивали са групом коју истражује СИПА.

- Осумњичени се терете да су организовано из Србије у БиХ прокријумчарили више од 100 миграната афроазијског порекла. Терете се и за кријумчарење више грла стоке, као и веће количине текстилне робе, чиме су прибавили значајну противправну имовинску корист, наносећи штету буџету БиХ - истакла је портпарол ГП БиХ Франка Вицан.

У обе акције заплењени су мобилни телефони, новац за који се сумња да је прибављен кривичним делом, као и други предмети који ће бити кориштени као доказ у поступку. ГП БиХ је открио и доказе који указују на извршење других кривичних дела, а привремено је одузет један пиштољ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)