ГОРОСТАС ИЗ ЛЕЛИЋА: Угљевик се спрема да обележи јубилеј великог Владике Николаја

В.Митрић

22. 10. 2020. у 23:54

ГОРОСТАС ИЗ ЛЕЛИЋА: Угљевик се спрема да обележи јубилеј великог Владике Николаја

Фото: В.Митрић

НАЧЕЛНИК општине Угљевик, Василије Перић,који је потпредседник Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске, у другом мандату, каже да ће, у сусрет јубилејима 30 година од преноса моштију светог владике Николаја Велимировића из Америке у његов родни Лелић, у цркву коју је за живота подигао, и 65 година од његовог упокојења, у угљевичком крају, бити организован низ духовних и културних садржаја у част свеца из Лелића, који је, по многима, највеће чедо које је мајка Светосавка родила, после Светога Саве.

Перић је одао признање епископу шабачком, тада шабачко-ваљевском Лаврентију, који је имао храбрости, воље и жарке жеље да светог Николаја, који је канонизован пре 17 година, врати у завичај и отаџбину. Приликом посете шабачком „Гласу Цркве“, који је објавио сабрана дела владике Николаја, Перић је нагласио значај који је његов Богомољачки покрет имао баш на простору садашње Епархије зворничко-тузланске и нарочито у угљевичком крају, где је Манастир Тавна, у ком је богомољачки покрет развијао архимандрит Данило.

- Остали смо јаки и снажни у вери, у време једнопартијског једноумља, зато што смо, поред осталог, имали  моћне „пелцере“ на „њиви Господњој“, које нам је оставио свети Николај(српски) кроз свој богомољчки покрет - каже  Перић.

- То је био и духовни и културни покрет, јер је лепо приметила наша највећа списатељка и интелектуалка Исидора Секулић да „тамо где делује господин Велимировић више нема ни псовки, народ је пристојан, учтив и побожно васпитан“.

Фото: В.Митрић

Василије Перић

Перић је подсетио да  су „на вест о владичиној смрти, многи угледни Срби и Американци, угледне личности из културе, јавног, политичког и научног живота, бројне институције и организације упутили су телеграме саучешћа“.

Телеграм саучешћа америчко-канадском владики Дионисију упутио је из Француске, краљ Петар II Карађорђевић, који је био спречен да присуствује сахрани:

- Ваше Преосвештенство,

Са великим болом у души примих вест о смрти преосвећеног владике Николаја.

- Ја Вас молим, да примите моје дубоко саучешће као представник наше Цркве у Америци и Канади, поводом овог великог нашег губитка, којим је погођена Црква и цело Српство. У тој жељи, молим Вас, Преосвећени Владико, да пред представницима тамошњег Српства будете тумач мога саучешћа.

Амерички конгрес изгласао је Резолуцију у виду саучешћа српском народу поводом владичине смрти која гласи:

- Представнички дом Сједињених Америчких Држава, примио је са дубоком жалошћу вест о смрти епископа Николаја, највећег сина нашег достојног Српског савезника у два светска рата, и духовног вође Српског народа у Југославији. Представнички дом овим упућује саучешће српском народу због губитка свог великог духовног вође и заслужног сина.

Фото: В.Митрић

Владика Лаврентије

По манастирима и црквама широм Србије, свакодневно су звонила звона и служене заупокојене литургије. Црква у Србији, утамничена и под будним оком УДБЕ и комунистичке власти, тиховала је „стиснутих уста и зуба“ иако је изгубила једног од највећих јерараха у својој историји. Југословенска штампа није ни једном речју објавила вест о владичином упокојењу. Ни црквена штампа, разумљиво, није се могла огласити макар једним малим некрологом, нити је донела вест о упокојењу.

- Богу и роду смо захвални што се, у међувремену, из корена променио  однос према  таквом горостасу, кога је, уз  владику Лаврентија доста осветлио „Глас Цркве“, кроз истоимени часопис, и промовисањем његових сјајних дела на чему сам им, од срца, честитао приликом јучарашње посете тој издавачкој кући и њеном главном уреднику протођакону др Љубомиру Ранковићу, чија је  књига „Ево човека“, посвећена патријарху Павлу, у издању Компаније „Новости“ и „Гласа Цркве“ управо у штампи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)