НАДЛЕЖНИ У СРПСКОЈ УПОЗОРАВАЈУ: Ситуација у болницама је компликована

Р.С.

22. 10. 2020. у 13:54

НАДЛЕЖНИ У СРПСКОЈ УПОЗОРАВАЈУ: Ситуација у болницама је компликована

Фото: Принтскрин

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић казао је данас да у болницама у Републици Српској убрзано расте број особа оболелих од вируса корона са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Навео је да је око 350 особа тренутно хоспитализовано, а ако се настави овим трендом, министар је оценио да ће бити „врло компликована ситуација у болницама“.


-Ако се настави овакав тренд , седам до осам одсто у болницама у односу на укупан број заражених, то би значило да бисмо из те седмице имали 130 до 150 нових особа у болницама. Према тим пројекцијама,  12 или 13 нових би било на респиратору, 32 до 40 нових са тешком и 55 до 70 са средње тешком клиничком сликом. Ако се такав тренд настави из седмице у седмице, мораћемо активирати све планове за РС - истакао је.

Он је најавио је и нове „фазе“ у лечењу и генерално у здравственом сектору, од  искориштавање додатних капацитета, до прерасподеле тако да пола болнице буде за збрињавање осталих пацијената, а пола за Цовид пацијенте, или да се цела болница прогласи Цовид - болницом. Министар није искључио ни могућност да се поново крене само са збрињавањем хитних случајева.

- Морамо се припремати да имамо нове капацитете у складу са ситуацијом - додао је Шеранић.

Он је истакао да је евидентно да се заражавања углавном дешавају у слободно време или у оквиру породице, а да тренутни подаци не указују на заражавање у неком простору, колективу или школи.

 - Углавном се везује за слободно време. Зато мере и јесу биле усмерене на наше слободно време. Пред нама је изазован период. На јесен очекујемо раст броја заражених  - поручио је Шеранић.

Министар Шеранић је данас подвукао и да свако мора да поштује мере Републичког штаба за ванредне ситуације, без изузетка.

Казао је и да, уколико се укаже да је у циљу заштите здравља потребно обуставити сва јавна окупљања, па тако и предизборне скупове, то ће се и урадити.

Директор Универзитетско - клиничког центра РС у Бањалуци Владо Ђајић је навео да је у последња два дана примљено преко 50 пацијената у ову здравстену установу.
- Сви морамо предузети  мјере. Ако се настави овим трендом, неће бити довољно ни десет клиничких центара да збринемо све пацијенте - казао је Ђајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)