КОШТА И ИСКЉУЧЕЊЕ ГРЕЈАЊА: Комунално предузеће Градска топлана у Добоју поново под претњом казне

Љ. ЂУРИЋ

22. 10. 2020. у 08:40

КОШТА И ИСКЉУЧЕЊЕ ГРЕЈАЊА: Комунално предузеће Градска топлана у Добоју поново под претњом казне

Фото Љ. Ђ.

И ПОРЕД казни коју су прошле године платили због злоупотребе доминантног положаја на тржишту испоруке топлотне енергије "Градска топлана" и Град Добој као њен оснивач, поново ризикују да буду кажњени наставком праксе наплаћивања неуговорених услуга.

Тако тврде у Удружењу за заштиту потрошача "Дон", којима су се искључени потрошачи из система даљинског грејања, уместо ранијих дистрибутивних трошкова, сада наплаћују другу додатну услугу.

- Потрошачи нам се јављају да им "Топлана" доставља рачуне за трошкове искључења на годишњем нивоу у износу од 58,50 марака, иако им је Конкуренцијско веће у марту прошле године наложило да ускладе своја акта због којих су кажњени, и прекину са наметањем додатних услуга и злоупотребом доминације на тржишту - каже председница "Дона" Муриса Марић.

НОВИ ПРИКЉУЧАК КОШТА!

ИЗ "Топлане" се још нису званично оглашавали поводом ових притужби потрошача и упозорења за пријаву од стране "Дона", али су незваничне информације да је њихов став како су њихови рачуни заправо оправдани.

- Рачуни се издају за обнову искључења за текућу грејну сезону, односно наши монтери контролишу да ли је било скидања пломби и поновног прикључивања на мрежу, а та наша услуга има своју цену - сазнаје наш лист у "Топлани".

Из овог удружења тврде да ће им, уколико не прекину са овом праксом, уследити нова пријава и казне. А, подсетимо, Конкуренцијско веће БиХ, управо након пријаве овог удружења, казнило је прошле године "Градску топлану" са 7.315 марака због тога што је привремено искљученим корисницима градског грејања зарачунавала и наплаћивала дистрибутивне трошкове.

Према решењу о кажњавању, "Топлани" је стављено на терет да је злоупотребила доминантан положај на тржишту топлотне енергије у Добоју, тако што искључним из топлификационог система условљава да плате услугу коју им није извршила.

Вишеструка већа казна одрезана је Граду Добоју, који је и донео прописе са наметањем плаћања услуга које нису уговорене између корисника и предузећа. За кршење Закона о конкуренцији Град је кажњен чак са 60.750 марака.

На ове одлуке кажњени су уложили жалбе, али су оне одбијене. Оно што је у свему овоме лоше је што се казна плаћа из градског буџета, односно практично од потрошача, као пореских обвезника. Како се то не би поновило, из Удружења "Дон" су позвали градске власти да натерају "Топлану" да поступи по решењу Конкуренцијског већа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)