СРПСКА ГУБИ СТОТИНЕ МИЛИОНА МАРАКА!: Због пандемије ковида 19 ове године изостао долазак представника дијаспоре РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

13. 10. 2020. у 08:12

СРПСКА ГУБИ СТОТИНЕ МИЛИОНА МАРАКА!: Због пандемије ковида 19 ове године изостао долазак представника дијаспоре РС

Гранични прелаз Градишка / Фото Д. Поздеровић

ЗБОГ проблема са пандемијом вируса корона, више хиљада грађана Српске који су у иностранству, ове године нису долазили у свој родни крај. Нажалост, њихов изостанак значајно се одразио и на укупна новчана средства која дијаспора годишње доноси у Српску.

Званични подаци кажу да се из дијаспоре у целој БиХ, само путем дознака, годишње убаци око три милијарде марака. Када се на ту цифру дода и новац који се донесе у "џепу", дође се до износа више од шест милиради КМ који дијаспора "донесе" у БиХ, кажу саговорници "Новости".

Процена је да у Српску годишње од дијаспоре стигне око 1,5 милијарди КМ. Наши саговорници тврде да ће због пандемије вируса корона РС изгубити неколико стотина милиона КМ које би, иначе, донели и потрошили представници дијаспоре.

Званичан податак Централе банке БиХ каже да је само у другом кварталу, од априла до краја јуна ове године, дијаспора послала 220 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године, а очекивања су да се та цифра значајно увећа до краја године.

Због мањег прилива новца из дијаспоре, у Српској су погођени угоститељство, туризам, стоматологија, станоградња, грађевинарство... Све услужне делатности бележе смањен обим посла и зараду.

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца РС каже да се на терену и те како примети изостанак дијаспоре.

У ДИЈАСПОРИ ПОЛОВИНА ГРАЂАНА!

ПРЕМА међународним истраживањима у дијаспори живи око два милиона грађана из БиХ, а што представља више од 50 одсто становништа које живи у БиХ.

- Фирме бележе пад промета и прихода за 20 одсто. Грађани из дијаспоре су долазили и трошили новац. Решење је отварање граница и укидање мера или максимално релаксирање истих како би наши људи из иностранства могли да дођу када хоће и да остану колико хоће без икаквих притисака - каже Тривић.

Жељко Татић, председник Удружења радника у угоститељству и туризму РС, каже да су угоститељство и туризам у РС на коленима, а да је ове године забележен огроман финансијски губитак у ова два сектора јер нема гостију из дијаспоре.

- Објекти се затварају јер нема довољно посла и потрошње. Уколико се до децембра не отворе границе и не омогући слободан долазак наших грађана из дијаспоре, имаћемо великих проблема за опстанак угоститељства. Институције у РС морају бити спремне да ће без посла остати око 7.000 радника у том сектору јер послодавци неће моћи исплаћивати плате и доприносе - упозорава Татић.

Марко Ђого / Фото БНТВ

Марко Ђого економски аналитичар, каже да ће, нажалост, РС остати без пар стотина милиона марака, јер гости из дијаспоре нису дошли у очекиваном броју.

- Зато што нема грађана из дијаспоре, као и новца који долази са тим људима, опада и јавна потрошња у РС. То није добро ни за буџет РС. Вероватно ће институције РС преко кредита тражити решење да се покрије овај недостатак али он не може повећати потрошњу - каже Ђого.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)