ИНИЦИЈАТИВА ЗА "ХЛАЂЕЊЕ" ЦЕНА: Покренуто потписивање петиције за појефтињење грејања у Добоју

Љ. ЂУРИЋ

08. 10. 2020. у 11:25

ОДБОРНИК ПДП у Скупштини града Добоја Слободан Васиљевић и двоје његових страначких колега - Оливера Ђорђић и Стефан Гаврић - грађанском иницијативом ће затражити смањење цене грејања за десет одсто, за шта су већ покренули и потписивање петиције.

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ХЛАЂЕЊЕ ЦЕНА: Покренуто потписивање петиције за појефтињење грејања у Добоју

Фото ПДП

Иако се овај потез може тумачити и као придобијање гласача у склопу предизборних активности, Добојлије верују у то да је - оправдан. Јер, "Градска топлана" је пре две године повукла необичан потез, повећавши цене својих услуга домаћинствима чим је 15. априла угасила котлове. Зато је лане грејање стамбене површине - уместо дотадашњих 2,24 КМ по квадрату - коштало 2,53 марке.

Онда су, уочи предстојеће сезоне, тарифе поново увећане - овога пута за десет одсто - јер су градске власти за тај проценат дозволиле повећање цена комуналних услуга, што се односи и на одвожење смећа, и на испоруку воде. То је оправдано најавом повећања цена енергената, пре свега електричне енергије. Иако се то показало као нетачно, житељи Добоја су добили веће цене.

- Као одборник, имам могућност да предложим иницијативу, свестан да ће тешко проћи Колегијум Скупштине. Али, уз довољан број потписа суграђана, бар ћемо актуелну локалну власт натерати да поштује Пословник и ову тему уврсти у дневни ред - каже Васиљевић.

И Гаврић има лоша искуства када су у питању иницијативе према градским властима, али сматра да је оправдано тражити барем враћање цена за најновијих десет одсто.

Проблем "Градска топлана" у Добоју, Фото Љ. Ђ.

Подсетимо, пре месец дана је председник младих ОО ПДП покушао да пред зградом Градске управе одржи конференцију за медије - како би указао на чињеницу да власти у овом граду, за разлику од других у окружењу, не издвајају средства за студентске стипендије - али су га у томе спречили активисти владајућег СНСД...

У "Градској топлани" истичу да су свесни чињеница да оба повећања цена услуга испоруке топлотне енергије представљају удар на кућне буџете, али тврде да су били приморани да траже корекцију.

- Уместо пет, увели смо три категорије потрошача, што је у складу са новим Законом о комуналним делатностима. Повећање цене наших услуга је било неминовно због повећања цена угља и акциза, што је довело до повећања цена радова и робе, али су наше услуге и даље најјефтиније у окружењу - каже директор Слађан Јовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)