ГОДИШЊЕ УМРЕ 7.000 ЉУДИ: Кардиоваскуларна обољења су први узрочник смртности у РС, истичу стручњаци

С. М.

29. 09. 2020. у 17:48

ГОДИШЊЕ УМРЕ 7.000 ЉУДИ: Кардиоваскуларна обољења су први узрочник смртности у РС, истичу стручњаци

Фото Независне новине

У РЕПУБЛИЦИ Српској годишње умре око 7.000 људи од кардиоваскуларних болести, званични су подаци институција РС.

Медицински радници кажу да је неопходно подићи свест грађана о значају здравих животних навика, порука је медицинских радника из РС.

Кардиоваскуларна обољења су први узрочник смртности у РС, каже специјалиста социјалне медицине са организацијом и економиком здравствене заштите Института за јавно здравство Српске Драгана Грујић Вујмиловић.

- Највећи фактори ризика за настанак кардиоваскуларних обољења су неправилна исхрана, физичка неактивност, употреба дувана и прекомерна употреба алкохола - рекла је Вујмиловићева поводом 29. септембра, Светског дана срца.

Она је додала да су последице оваквог понашања повишен крвни притисак, ниво шећера и масноће у крви, и прекомерна телесна тежина и гојазност.

- Ови посредни фактори ризика указују на повећан ризик од развоја срчаног и можданог удара, затајења срца и других компликација - указује Вујмиловићева.

Она је напоменула да Светска федерација за срце указује да су људи са постојећим здравственим проблемом, попут болести срца, подложнији инфекцији вирусом корона, као и тежем облику ковида 19.

- Према процени Светске здравствене организације више људи умре од кардиоваскуларних болести широм света него од било ког другог узрока. У европском региону кардиоваскуларне болести узрокују више од половине свих смртних случајева - наводи Вујмиловићева.

Она је додала да се Светски дан срца обележава од 2000. године с циљем информисања људи о учесталости кардиоваскуларних болести.

ВАЖНОСТ ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

СВЕТСКИ дан срца и ове године биће обележен у Бањалуци, где ће на Бањ брду, од 16.00 до 18.00, бити промовисан значај редовне физичке активности у оквиру пројекта "Стаза здравља". На "Стази здравља" постављена је и информативна табла о значају физичке активности за превенцију кардиоваскуларних обољења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dub

29.09.2020. 17:51

Kad bi se borili protiv kardiovaskularnih bolesti i kancera kao protiv korone, mnogo bi života bilo spašeno. Ali bi to značilo borbu za zdrav vazduh, zdravu hranu, borbu protiv alkohola, duvana i nezdave hrane, t.j. svih svetskih korporacija. E, za to vas baš briga!