ХЕРОЈСТВО МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА НИКАДА НЕ СМЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНО: 29 година од смрти Синђелића из Козарске Дубице

С.М.

29. 09. 2020. у 17:47

ХЕРОЈСТВО МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА НИКАДА НЕ СМЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНО: 29 година од смрти Синђелића из Козарске Дубице

Фото СРНА

ХЕРОЈСТВО мајора Милана Тепића, који је дао свој живот за Републику Српску и за будућност Срба, никада не сме бити заборављено, поручено је данас у Козарској Дубици са обележавања Дана сећања на овог народног хероја и 29 година од његове погибије у бјеловарској касарни у Беденику.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да Република Српска има вечити дуг према мајору Тепићу и његовој породици.

- Милан Тепић мора да живи вечно са нама, јер је дао највредније, свој живот, и то се мора памтити, истакао је Рељић.

Он је подсетио да је мајор Тепић, који је родом из Козарске Дубице, дао свој живот у 34. години као мајор тадашње ЈНА.

-Није дозволио да јединице Збора народне гарде уђу и преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни. Дао је свој живот за Републику Српску и за будућност Срба. Његов идентитет је познат у свим српским просторима, а по њему се препознаје и Козарска Дубица, као место одакле је родом, нагласио је Рељић.

Фото СРНА

Председник општинске Борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је велика част говорити о лику и делу мајора Милана Тепића, који је послао више снажних порука.

-Тог 29. септембра 1991. године послао је поруку да српски народ мора да се окупи, хомогенизује и поново бори против усташтва и свега што нам се дешавало на овим просторима у Другом свјетском рату, нагласио је Ћибић.

Он је рекао да је мајор Тепић човјек из Поткозарја, који је знао историју српског народа и подсетио на речи мајора и обећање да ће бранити своју земљу.

-Српски народ и наша херојска војска, МУП и полиција су током отаџбинског рата следили пут мајора Милана Тепића, нашег великог Синђелића, и успели да створимо свој слободан простор, мир и будућност српског народа, истакао је Ћибић.

Фото СРНА

Сестра мајора Тепића, Милка Николић, рекла је да породица 29 година живи са тугом.

-Та туга неће проћи, живи у нама. Тај ожиљак у породици свако носи на свој начин и свако је обележен том својом несрећом - родитељи којих више нема, деца... ", рекла је Николићева.

Венце на породичну гробницу Тепића на месном гробљу у Комленцу положили су начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, председник Скупштине општине Милован Баришић, начелници општинских ођељења, делегација Општинске борачке организације Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а, приједорске градске Организације заробљених, погинулих и несталих цивила, родбина и пријатељи породице Тепић, међу којима и посланик у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало.

Обележавањем Дана сећања на народног хероја Милана Тепића у Козарској Дубици је завршен овогодишњи програм обележавања Септембарских дана одбране од хрватске агресије 1995. године.

Фото СРНА

У септембру 1991. године мајор тадашње Југословенске народне армије Милан Тепић био је приморан да се са својим војницима повуче у централно складиште убојитих средстава у селу Беденику у близини Бјеловара и организује одбрану од хрватских војника који су опколили бјеловарску касарну.

Тепић је погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Страдали су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

За тај чин мајор Тепић је одлуком Председништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

Њему у част Република Српска је установила Орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста са његовим ликом.

Име Милана Тепића носе и улице у Београду (општина Савски венац), Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду (три улице), Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци и у више других српских градова.

Мајор Милан Тепић рођен је 1957. године у селу Комленац у Козарској Дубици и једини је постхумно одликовани народни херој одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Despot

29.09.2020. 19:50

Имао се рашта и родити,вјечна ти слава Обилићу наш,ниси погазио заклетву као твоји надређени који се шеткају данас Теразијама