ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА: БиХ би могла до краја године да потврди приступ Малом Шенгену

С. М.

28. 09. 2020. у 17:59

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА: БиХ би могла до краја године да потврди приступ Малом Шенгену

Фото: Глас српске

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Савета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да би БиХ пре краја ове године, односно пре почетка самита у Софији, који је планиран за крај новембра, могла потврдити своје присуство у иницијативи "Мали Шенген".

Он је изјавио да је "Мали Шенген" питање спољне политике БиХ, коју води Председништво БиХ.

– Као што знате српски члан Председништва БиХ Милорад Додик затражио је на претходној седници да Председништво донесе одлуку о приступању БиХ том регионалном програму, а друга два члана нису била спремна да то изгласају, али су тражили да Савет министара припреми виђење шта је добро за БиХ код тог приступања, подсетио је Тегелтија.

Тегелтија сматра да промена става око "малог Шенгена" која долази из Сарајева и од свих оних политичара који су у једном тренутку били против овог регионалног концепта, значи да би БиХ прије краја ове године, односно пре самог самита у Софији могла потврдити своје присуство у овој регионалној сарадњи, која је названа "Мини Шенген".

Према његовим речима, "Мали Шенген" ће регулисати кретање људи, робе, капитала, услуга између појединих земаља, а све што буде потребно биће регулисано кроз међусобне споразуме.

- То неће бити никакви закони које ћемо ми морати доносити, већ ће се то решити односима између свих земаља које приступе Шенгену, рекао је Тегелтија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)