МИР И СУЖИВОТ НЕОПХОДНИ ЗА НАПРЕДАК: Пуштена у рад градска фонтана и откривен "Споменик миру" у Сребреници

С. М.

21. 09. 2020. у 15:05

У СРЕБРЕНИЦИ је данас свечаном церемонијом у рад пуштена градска фонтана и откривен "Споменик миру".

МИР И СУЖИВОТ НЕОПХОДНИ ЗА НАПРЕДАК: Пуштена у рад градска фонтана и откривен Споменик миру у Сребреници

Фото: Срна

- Ово је идеја која је подржана од свих политичара у Сребреници и наишла је на огромну похвалу и подршку свих амбасада и амбасадора који су долазили у Сребреницу, јер су сматрали да једна таква порука иде одавде. Предлог је усвојен на седници Скупштине општине Сребреница,изјавио је начелник Сребренице Младен Грујичић.

У вези са изградњом "Споменика миру" у протеклом периоду било је доста спорења, јер су Бошњаци били против.

- Увек се у Сребреници када се појави нека лијепа ствар, постоје и они неки који желе да покваре, да умање лепоту тога, али постоје и они који желе одавде да пошаљу поруку мира, љубави, суживота, развоја Сребренице и ми ћемо у том правцу наставити. Оно што нема алтернативу то је мир, и свако ко има разума у миру види спас, просперитет, каже Грујичић.

Данашњој свечаној церемонији нису присуствовали представници Бошњака у локалној власти.

- Жалосно је то што увек неко бојкотује чак и они који су подржали ову идеју, али огроман је притисак на Бошњаке у Сребреницу поготово у овом предизборном периоду, када су осјетљиве теме онда Сарајево уђе више у Сребреницу него што је то иначе, уместо да помогне Сребреници, Бошњацима, увек се врате да покваре што смо заједнички урадили. И овог пута је то тако. Тако да људима који живе овдје не могу да узмем за зло, јер би били касније под великим притиском, били би окарактерисани као издајници, и поред жеље да буду овде они нису дошли,рекао је Грујичић.

Отварању "Споменика миру" присуствовао је, између осталих, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић који је нагласио да је мир врло важан за овај град, за ову земљу, за регион.

- Мир је пут који почиње споразумима, а наставља се кроз наше разумијевање. Чињеница је да желимо просперитет и напредак и само у миру, суживоту можемо то да добијемо,рекао је Шеранић.

На иницијативу канцеларије високог представника у БиХ, коју је подржао актуелни начелник општине Сребреница Младен Грујичић, Скупштина општине Сребреница 2019. године донела је одлуку о изградњи "Споменика миру" у Сребреници који је данас и откривен у поводу Међународног дана мира који се обележава 21. септембра.

Бошњаци су се противили овом споменику, иако су одборници у скупштини подржали идеју изградње, јер сматрају да се нису стекли услови за реализацију.

- Мир нема алтернативу и Бошњаци су то својим повратком у Сребреницу показали. Мислим да је идеја о споменику отишла у погрешном смеру, да је то исфорсирано због изборне године - изјавио је за Анадолију заменик начелника општине Сребреница Хамдија Фејзић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)