ХАКЕРСКИМ НАПАДИМА ДО НОВЦА: Хапшење у Станарима због сајбер криминала

О. М.

21. 09. 2020. у 09:07

ХАКЕРСКИМ НАПАДИМА ДО НОВЦА: Хапшење у Станарима због сајбер криминала

Фото: Илустрација

РАДИСЛАВ П. из Станара ухапшен је у оквиру међународне акције због сумње да је заједно са другим особама из Источне Европе уносио компјутерске вирусе у рачунаре оштећених у Великој Британији, САД и другим земљама.

Пејчић је откривен у акцији Одељење за високотехнолошки криминалиститет УКП МУП-а РС радило заједно са колегама из Велике Британије. На терет му се ставља да је починио кривична дела израда и уношење компјутерских вируса, те прање новца.

Мирна Миљановић, портпарол МУП-а РС, каже да су у вишемесечној акцији идентификоване особе које су креирале малициозне програме, које су дистрибуисали путем специјализованих платформи на интернету.

- Осумњичени су уносили комјутерске вирусе с циљем креирања мреже заражених рачунара (Ботнет) након чега су контролисаном употребом те мреже вршили нападе (ДДоС, Рансомwаре) у циљу стицања противпавне имовинске користи - саопштио је МУП РС.

Појашњава се да је блокиран рачун на којем се налазило око 46.000 КМ, те да је у претресу објеката осумњиченог пронађено око 37.000 КМ у кешу.

- У претресу је одузето више комада различитих мобилних телефона, рачунара, таблет, више комада преносних меморија, СИМ картица различитих телеком оператера из Европе и свијета, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним делима - рекла је Миљановић.

Акција је спроведена по налогу Окружног јавног тужилаштва у Добоју, а након криминалистичке обраде осумњичени Радислав П. је пуштен да се брани са слободе. Против њега ће бити достављен извештај тужилаштву за кривична дела израда и уношење компјутерских вируса, те прање новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)