ОДЛУЧЕНО: Ђаци у РС првог септембра седају у школске клупе

Д. Лалић

17. 08. 2020. у 14:53

МИНИСТАР просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да нова школска година у Републици Српској почиње 1. септембра, те да ће ученици сести у школске клупе уз измењене услове и уз поштовање свих мера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство.

ОДЛУЧЕНО: Ђаци у РС првог септембра седају у школске клупе

Фото: Д. Поздеровић

Тривићева је нагласила да ће школски час трајати максимално 30 минута, а у школама са већим бројем деце 20 минута, те да ће деца бити подељена у групе од по 15 ђака.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истакао је да јако важно да настава почиње у учионицама, јер ће на здравље деце утицати и социјализација, дружење са вршњацима и директан контакт са просветним радницима.

- Сматрамо да је боље имати час који ће трајати краће, него наставу на даљину, иако смо с том врстом наставе постигли велики успех - рекао је Дамјановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић нагласио је да је Институт припремио сет мера који се односи на почетак школске године, те да је најважније да се минимализује ризик појаве деце позитивне на вирус корона.

- Пре свега мислимо на ношење заштитних маски и физичку дистанцу, да се физичко васпитање одвија на отвореном, али и неке друге часове, за које је то могуће. Родитељи су дужни да мере температуру деци и да у случају симптома реагује. Ако се симптоми утврде у школи дете ће бити изоловано до доласка родитеља - рекао је Зељковић.

Он је додао да је препорука да ђеца носе заштитне маске када долазе у школу и долазе кући, те када се крећу кроз школу, али не и током наставе.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић навео је да ће 20. августа почети дезинфекција свих школа и ђачких домова, те школских дворишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)