ВЛАДА РС ДАЈЕ ГАС СТОЧАРИМА: Спас и за Семберце

В. Митрић

четвртак, 13. 08. 2020. у 21:30

ВЛАДА РС ДАЈЕ ГАС СТОЧАРИМА: Спас и за Семберце

В. Митрић

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бијељине Мићо Мићић, са председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем , у овдашњој месној индустрију "ЗП Комерц", представио владин програм интервентног откупа товних јунади и свиња, чији је ци помоћи производном и прерађивачком сектору у вријеме пандемије вируса корона.

Вишковић  каже да је  Влада Српске обезбедила три милиона конвертибилних марака за откуп 6.000 товних јунади и 10.000 товних свиња.

- Посетили смо „ЗП Комерц“ јер је ово једно од ретких предузећа које има заокружену производњу и једини су у Српској који су добили сертификат за извоз јунећег меса у Турску. Желимо да нашим суграђанима, произвођачима и прерађивачима, омогућимо довољне количине меса и зато смо покренули кампању под називом „Купујмо домаће“. Важно је да на терену добијемо одговарајуће информације, а на нама је да се потрудимо да одржимо домаћу производњу –  рекао је премијер РС.
 Директор Месне индустрије „ЗП Комерц“ Љубиша Росић сматра да” интервентни откуп представља велику помоћ за узгајиваче, клаоничаре и прерађиваче меса”.
 - Наше предузеће покушаће да откупи 3.000 јунади. Без интервентног откупа не бисмо могли да решимо проблеме које је изазвала пандемија, јер је извоз на друга тржишта прилично смањен – навео је Родић.
 Председник Владе и градоначелник Мићић посетили су и домаћинство Слободана Петрића из Доњег Магнојевића, који годишње произведе око 1.800 свиња.
 - Удружење свињогојаца упутило је пре неколико недеља иницијативу ресорном министарству да организује интервентни откуп и Влада је веома брзо реаговала, јер је откуп почео 3. августа. Имали смо неких примедби на нови правилник, али оне су такође решене. Интервенција Владе помоћи ће нам у смислу да опстанемо, да задржимо производњу, и то је велика ствар за нас. Претпостављам да ћу на овај начин продати око 500 свиња и надам се да ће нам Влада изаћи у сусрет и у наредном периоду, са новим мерама – каже Петрић.
 Интервентни откуп товних јунади и свиња траје до краја октобра, а најнижа цена откупа је 3,8 КМ живе ваге за јунад и 2,8 КМ за свиње, чиме ће домаћи прерађивачи бити стимулисани да не купују месо у другим земљама.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)