ЛЕПОТА БАЗЕНА МАМИ КУПАЧЕ: Посета Шамачким базенима преполовљен ове године

Вид Благојевић

петак, 07. 08. 2020. у 15:05

ЛЕПОТА БАЗЕНА МАМИ КУПАЧЕ: Посета Шамачким базенима преполовљен ове године

Фото: Вид Благојевић

ЗБОГ пандемије вируса корона базени у Шамцу су каснила са почетком рада готово месец дана и због тога су већ на почетку сезоне настали велики губици у пословању.

У протеклих 20 година од када постоје базени у Шамцу, сезона за купаче трајала је од 1 јуна до 1 септембра. Тада је дневна посета била око 500 купача  на шамачким базенима. Институт за јавно здравство РС је почетком јула извршио анализу базенске воде и утврдио да је квалитет воде у шамачким базенима у границама референтних вредности.

- Нама је посета пала за 50% у односу на прошлу годину, највећим делом због пандемије, али и због тога што нису дошли на одморе наши људи из иностранства. Позивам купаче да искористе сваки леп дан за купање јер гарантујемо исправност воде и поштивање свих мера заштите од короне - каже Стојан Мионић власник базена у Шамцу.

Фото: Вид Благојевић

Како каже Мионић три пута дневно се врши дезинфекција платоа базена, просторија око базена, лежаљки, сунцобрана, а санитарна инспекција сваки дан контролише услове на базену, на улазу се даљинским термометром мери температура посетиоцима.

- Строго се придржавмо свих прописаних мера као што су 10 купача на 100 квадрата базена. Иначе велики базена је површине 1400 а мањи, дечије је површине 700 квадрата. Без обзира колико има посетилаца, на базену мора радити 20 радника као би све било по пропису. Морам рећи да је туристичка привреда у овој пандемији претрпела највеће штете.

Ми смо мали у односу на велике туристичке комплексе, међутим  очекујем да нас Влада РС субвенционише са на пример по 2 марке по купачу, како би преживели ову годину и извршоло све обавезе према држави - предлаже Мионић.

Протеклих година на шамачке базене редовно су долазили поред шамчана игости из Оџака, Модриче, Градачца, Орашја. Велики део гостију је на ове базене долазио из Бабине Греде и Славонског Шамца из Хрватске.

Због појачаних контрола на граници и тих гостију ове године нема. Па ипак у менаџменту шамачких базена очекују да ће до краја августа време бити наклоњено купачима и бар донкле поправити овогодишњу сезону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)