ВЕРА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА: Василије Перић о православљу у Угљевику

В. Митрић

среда, 05. 08. 2020. у 17:30

ВЕРА НАС ЈЕ ОДРЖАЛА: Василије Перић о православљу у Угљевику

Foto: В. Митрић

ВЕРА Србинова, православље, у нашем крају, како што знате, у пуном сјају, засијало је још у средњем веку, када су славни Немањићи, подигли, одавно, већ, чувени Манастир Тавну.

Корени наше вере, наше духовности, наше културе, традиције и обичаја дубоки су и широки у сваком погледу, на што смо, с разлогом, поносни и срећни. И није чудо што наш народ, за православље своје каже:

-Вера нас је одржала њојзи хвала! Заиста јесте, увек, кроз векове, деценије и године, каже поводом великог јубилеја 110 година Црквене општине Угљевик.

Реч је, како каже челнбик Угљевика, иначе потпредесник Епархијског управног одбора Епархије зворничко тузланске „ о годинама, које су припадале и нашим славним, дивним и добрим прецима и нама, који су знали да живот без вере, означава човека без духовне снаге на којој су засновани сви наши успеси, али и без чега не бисмо могли да претрпимо сав онај јад, муку, бол, тугу, неправду и невољу, који су нас пратили  свих ових 110 година“.

Фото: Б. Милошевић

- Црква је оджала веру у нашем, овдађњем православном становништву, али не само то.Развила је дубоки осећај блискости са нашим сународницима са обе обале Дрине и Саве – наглашава Перић и додаје:

-И није чудо што су многи наши људи, одавде, у Велики рат отишли, да бране матицу своју Србију, знајући да се тако брани и своје огњиште и крст часни и слобода златна. Те њихове лекције добро смо запамтили и држимо до њих ми који смо, данас, листом, везани за своју веру и своју Мајку Српску православну цркву. Нико, баш нико, ничим и никада, не може да подели, омеђи, уоквири како му падне на ум наш српски, православни духовни простор. Бранили смо се и бранили. Чували и сачували. Остали смо верни вери својој и кад то није било н и лако ни једноставно. Чували смо веру своју у ратовима, када су надирали совајачи и окупатори, али и у миру од оних који су хтели да је затру за сва времена. Богу хвала нису успели.

Снажан Богомољачки покрет владике Николаја Велимировића, највећег чеда који је родила Мајка Православка после Светога Саве, истиче Перић,„пред Други светски рат, у овом крају, који је предводио, овде, чувени архимандрит Данило Билбија, игуман Манастира Тавна, ударио је додатну снагу ионако верујућем народу“.

- И безбожничка власт није успела да убије духовност Србинову као ни они који су нас окупирали, освајали, стављали на највеће муке и невоље на које може да се стави човек од мучења, убијања до рада у логору. Победила је духовна снага нашег човека. Последњих двадесетак година представљају оне за које се могу рећи да су најбоље што се икада десило на релацији Црква локална власт. Нашу Мајку Цркву доживљавмо као део свог живог организма као и она нас. Број и лепота храмова, које смо заједно подигли благодети од веронауке и велико интересовање за ту наставу, пуни наши храмови верника,  који нису само традиционалисти већ верујући у правом смислу те речи сведоче да је 110 година Црквена општина Угљевик радила непрестано вредно, радно, посвећено и с љубављу са својим верницима, парохијанима на сваком кораку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)