СЗО ДОСТАВИО 11 ТОНА ОПРЕМЕ: У Бањалуци уручена донација - стигло пола милиона хируршких маски, визира, заштитних одела и наочара

О. МАТАВУЉ

29. 07. 2020. у 08:05

СЗО ДОСТАВИО 11 ТОНА ОПРЕМЕ: У Бањалуци уручена донација - стигло пола милиона хируршких маски, визира, заштитних одела и наочара

Фото Министарство здравља/ Институт

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) донирала је 11 тона заштитне опреме здравственим установама у Републици Српској, од чега око пола милиона чине хируршке маске, визири, заштитна одела и наочаре.

Донацију је у Бањалуци уручио шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски, а примили су је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић и в. д. директора Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Шеранић је захвалио на донацији, наводећи да ће бити распоређена у све здравствене установе у Српској.

- Ради се о личној заштитној опреми која се троши убрзано, с обзиром на обавезе које здравствени радници имају сходно контроли инфекције у здравственим установама и чињеници да се ова опрема користи и у другим установама, пре свега колективног смештаја - рекао је Шеранић.

НОВОЗАРАЖЕНих 66 ОСОБА

У ПОСЛЕДЊА 24 часа у Српској је од последица ковида 19 преминуо старији мушкарац из Шамца, док је вирусом корона заражено још 66 особа. Укупно је евидентирано 4.488 случајева, 157 је умрло, а опоравило се 2.180. Хоспитализовано је 255 особа, од чега 59 у УКЦ РС и 196 у општим болницама.

Зељковић је рекао да се ради о вредној опреми која ће омогућити да здравствени радници буду заштићени приликом рада са пацијентима.

- Циљ Института, са улогом заштите јавног здравства у Српској, пре свега је превенција. Лична заштитна опрема води ка томе да зауставимо вирус да не дође у контакт са здравственим радницима, али и другим особама, и да на тај начин спречавамо његово ширење - рекао је Зељковић.

Директор канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски нагласио је да би ова количина опреме, уколико се настави убрзано ширење вируса корона, могла да се исцрпи за три месеца.

- С обзиром на повећан број оболелих у региону, Европи и Централној Азији, неопходно је учинити све како би се смањио пристисак на здравствене установе, лекаре и медицинске раднике. Грађани морају да поштују мере да би заштитили себе, али и да би помогли установама и институцијама у тој заштити - истакао је Олшавски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)