БОШЊАЦИ ПРОТИВ ХИМНЕ "БОЖЕ ПРАВДЕ" И ГРБА НЕМАЊИЋА: Српска након 17 година враћа некадашња обележја у институције

С. МИШЉЕНОВИЋ

25. 06. 2024. у 06:15

БОШЊАЧКИМ политичарима је засметло што ће Народна скупштина на седници 2. јула, након 17 година вратити у употребу у Српској грб Немањића и химну "Боже правде".

БОШЊАЦИ ПРОТИВ ХИМНЕ БОЖЕ ПРАВДЕ И ГРБА НЕМАЊИЋА: Српска након 17 година враћа некадашња обележја у институције

Фото: Instagram / Poli Apoloni

Ова иницијатива је дошла као део Декларације са Свесрпског сабора. На дневном реду седнице већ је стављен Нацрт закон о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, а бошњачки посланици у НС РС већ најављују и стављање вета на овај закон и борбу све до Уставног суда БиХ.

Уколико дође до усвајања овог закона, реаговаће Клуб Бошњака у Већу народа РС, потврдио је бошњачки делегат у Већу народа Адил Османовић. Он каже да уколико НСРС усвоји поменути закон, Клуб Бошњака ће одмах покренути питање виталног националног интереса.

- Даља процедура је седница Већа народа РС, па Заједничка Комисија састављена од посланика НСРС и делегата ВН, па онда Уставни Суд РС. Ако све то прође, онда идемо пред Уставни суд БиХ - истиче Омановић.

Потредседник НС РС из реда бошњачког народа истиче да измене закона о симболима не значе враћање у употребу химне "Боже правде" и грба Немањића као симбола Српске.

- Могу се истицати симболи и заставе и химне других држава са којима конститутивни народи имају заједничко културно-историјско наслеђе. Значи, ако бошњачки народ из Српске има заједничко наслеђе са Турском значи ли то извођење турске химне и истицање заставе - поручио је Дуратовић.

У употреби били до 2007.

ГРБ Немањића и химна "Боже правде" у Републици Српској су у употреби били до 2007. године, када их је Уставни суд БиХ прогласио неуставним. Након тога Република Српска је усвојила нову химну "Моја Република", а грб Немањића је замењен амблемом.

Из Српске одговарају да се грб Немањића и химна "Боже правде" враћају у Српску свиђало се то њима или не. Председник НС РС Ненад Стевандић каже да доношењем закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске неће нестати амблем РС и химна "Моја Република", али ће у употреби бити и грб Немањића и химна "Боже правде".

Стевандић је истакао да ће тим законским актом бити дозвољено да грбови буду у употреби у свим институцијама и министарствима у Влади РС, парламенту Српске, канцеларијама, општинама и да се химна "Боже правде" изводи на свим манифестацијама.

- Република Српска се не одриче ничега што је створила, јер су грб и амблем Српске наша историја, а "Моја Република" лепа песма. Враћамо своје традиционалне вредности. Нашли смо начин да нам то не могу да оспоре судови. То је била тежња нашег народа од 2007. од дана укидања, и нашли смо начин да нашем народу вратимо оно што му припада - додао је Стевандић.

Одговарајући на питање да ли је могуће да Уставни суд БиХ оспори овај закон, Стевандић је рекао да је то немогуће, јер Српска није укинула и ставила нове симболе, већ је на основу Споразума о специјалним и паралелним везама Српске са Србијом дозволили њихову употребу.

- Ово је мудро решење које је на најбољи начин задовољило интересе свих грађана РС, а не вређа никога - закључио је Стевандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

БОЉИ ЈЕ ОД ЂОКОВИЋА, НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА Медведев запрепастио све(т), ево ко је за њега испред велике тројке