"ПОЧЕО ЈЕ ПЕРИОД СРПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА": Стевандић - Срби коначно дочекали тренутак када су постали свесни своје снаге

Novosti online

07. 06. 2024. у 12:21

ПОЧЕО је период српских интеграција и дошао је тренутак кад можемо напокон да дочекамо уједињење и јединство српског народа, што је кључно за будућност Србије и Републике Српске, рекао је председник Народне скупштине Републике Српске и лидер Уједињене Српске др Ненад Стевандић.

ПОЧЕО ЈЕ ПЕРИОД СРПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА: Стевандић - Срби коначно дочекали тренутак када су постали свесни своје снаге

Фото Д. Гаврић

Он је указао на значај овог историјског тренутка, наглашавајући да су Срби коначно дочекали тренутак када су постали свесни своје снаге и могућности интеграције.

- Ако и по чему буде упамћена ова генерација и председник Србије, биће да је завршено време српских дезинтеграција и дезинтеграционих процеса и да је почело и век и време српских интеграција и да смо ушли у неку фазу, када смо постали свесни да смо ми као народ дочекали многа ослобођења и од Турака, и од Аустроугара, Бугара, од фашиста, нациста, али да сада напокон дочекујемо и то своје уједињење - рекао је Стевандић.

Стевандић напомиње да је Република Српска представљена као кључни државотворни ентитет српског народа, највеће српско достигнуће у последњих 200 година.

Стевандић је нагласио важност очувања територије, власти и организације Републике Српске, што омогућава сигурност свим Србима.

- Србија као матица и Република Српска као државотворни ентитет, који је највеће српско достигнуће у задњих 200 година, јер то је једина територија коју смо сачували. Имамо народ, власт и организацију и Устав, значи ми можемо да будемо заиста поносни, јер почиње век интеграција - изјавио је Стевандић.

Стевандић је истакао изазове глобализације и улогу српских лидера на међународној сцени.

Он је похвалио међународни утицај Србије, истичући да лидери попут председника Александра Вучића уживају подршку народа, што се не може рећи за многе европске лидере који су се свели на чиновнике.

Ово ће бити век лидера, а не век чиновника, рекао је Стевандић, додајући да су лидери попут Вучића, Орбана и Додика примери политичара са стварним резултатима и подршком народа.

- Ви у Европској унији, а и на светском нивоу, имате углавном чиновнички апарат. Нема лидера са великим поштовањем и резултатима у свом народу - навео је Стевандић.

За Стевандића је један од кључних тренутака за српски народ био успостављање 15. септембра као Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Овај празник се заједно слави у Републици Српској и Србији, симболизујући јачање веза између српских ентитета.

- Ово је све почело пре много година, када је 15. септембар установљен као Дан српског јединства и поноса и националне заставе, који су почели да славе заједно Република Српска и Србија - рекао је Стевандић, додајући да је поносан што су заједно ударили темеље тог заједништва.

Стевандић је истакао да су једине праве мировне иницијативе са Балкана потекле из Србије, док су други често прибегавали ратнохушкачкој реторици. Он је нагласио да Србија и Република Српска теже миру и стабилности, упркос притисцима и изазовима.

- Једине праве иницијативе са Балкана мировне су полазиле из Србије. Све друго су биле ратнохушкачке иницијативе из Сарајева, и од других. Ми смо постали економски лидер захваљујући снази Србије - изјавио је Стевандић, додајући да Србија постаје војна сила са најмодернијим системима наоружања.

Он напомиње да је суверенитет Републике Српске заснован на правима добијеним Дејтонским споразумом, а Стевандић је нагласио да се овај споразум не крши. Он је подсетио да су једине међународно признате границе у Европи оне које су утврђене Дејтонским споразумом.

- Једине границе од 1945. у Европи које су нацртане и које су међународно признате као део међународног уговора који се зове Дејтонски споразум су границе међу ентитетима, односно границе Републике Српске и Федерације БиХ - рекао је Стевандић.

Стевандић је говорио о променама у глобалној политици, наглашавајући улогу интернета и нових медија у рушењу монопола традиционалних глобалних медија. Он је истакао да су изјаве председника Вучића сада доступне глобално, захваљујући модерним технологијама.

- Оно што председник Вучић каже и објави на својим каналима, постаје вест у читавом свету. Ово је знак краха глобалистичке политике и отварања нове ере међународних односа. Видимо се сутра на Свесрпском сабору Србије и Републике Српске - закључио је Стевандић.

(РТРС)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

Откривамо званично најлепше плаже у Европи за 2024  са сјајним проводом по ласт минуте ценама