СЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ ПРВЕ БРИГАДЕ: У Источном Сарајеву на војничком гробљу на Врацама служен парастос

Н.Л.

21. 05. 2024. у 05:00

НА војничком гробљу на Врацама служен је парастос за 618 погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и положени венци код централног спомен-крста поводом обежавања 32 године од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Команде Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске (ВРС), након чега је одржана и академија у Културном центру Источно Ново Сарајево.

СЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ ПРВЕ БРИГАДЕ: У Источном Сарајеву на војничком гробљу на Врацама служен парастос

Фото: СРНА

Председник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је да је обавеза ове организације да негује успомену на своју палу сабраћу, као и на дане оснивања Бригаде и јединица током маја 1992. године.

- Прва сарајевска механизована бригада била је састављена од 14 јединица и основни задатак је био да заштите своје становништво по дубини српске територије. Наравно у питању је била и путна комуникација Лукавица - Пале. Бригада је испунила свој задатак, с обзиром на то да није дала ни педаљ своје земље - навео је Тушевљак.

Он је оценио као вишу силу то што су након потписивања Дејтонског мировног споразума морали да се повуку из одређених места, као што су Грбавица, Ковачићи и Враца.

Председник Скуштине Организације старешина ВРС Благоје Ковачевић рекао је да је Прва сарајевска бригада била најјача формација од Требиња до Првог крајишког корпуса, наводећи да ниједна друга јединица није имала такву борбену моћ.

Сваки други рањен једном

КРОЗ Прву сарајевску механизовану бригаду прошло је око 5.000 бораца од којих је сваки други рањен једном или више пута, саопштила је Борачка организација Источно Ново Сарајево.

Прва сарајевска механизована бригада формирана је 20. маја 1992. године, од 40. механизоване бригаде која је дислоцирана из Загреба на простор Лукавице и 49. моторизоване бригаде.

- У почетку је била ангажована као фактор раздвајања зараћених страна и управо тако је и започела свој борбени поход 5. априла, раздвајајући зараћене стране у рејону школског центра МУП на Врацама. После тога се ова бригада ставила у одбрану новоформиране Републике Српске - навео је Ковачевић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је обај дан прилика да се сви заједно присете ратног пута ове бригаде и одају помен онима који су дали животе за Српску, али и свим припадницима јединице. Он је подсетио да током рата ниједна од 35 офанзива такозване Армије БиХ на положаје које је бранила Прва сарајевска механизована бригада није уродила плодом, а резултирала је поразом непријатеља и одбраном српске нејачи.

Одликовани Орденом Немањића

ЗА свој допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату Бригада је одликована Орденом Немањића, указом председника Републике Српске 2022. године.

- Ово је била бригада која је деловала у потпуности дефанзивно, у функцији одбране Српског Сарајева, цивила и њихових вековних простора - навео је Ћосић.

Ћосић је додао да Градска управа помаже свих шест оборачких организација, које делују на подручју града.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је данашњи дан један од најзначајнијих датума Одбрамбено-отаџбинског рата на територији ове локалне заједнице.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЈЕЗИВО: Хиљаде усташа дошло на Хрватска - Италија! И жене, и старци, сви певају страшне стихове!