НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ У ПОРАСТУ: На подручју источне Херцеговине потребно сузбијати кривична дела

Д.Цураћ

18. 12. 2023. у 14:30

НАСИЉЕ у породици на подручју источне Херцеговине у значајном је порасту, па је потребно снажније и делотворније радити на сузбијању ових кривичних дела, а нарочито на заштити жртава, која су у највише случајева жене и деца.

НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ У ПОРАСТУ:  На подручју источне Херцеговине потребно сузбијати кривична дела

Фото Срна

Ово је речено на састанку који је Полицијска управа Требиње организовала са потписницама Протокола о поступању у случајевима насиља у породици на подручју града Требиња, а у питању су, поред полиције, у првом реду Центар за социјални рад, и васпитно-образовне и правосудне установе, као и организације које се баве заштитом жртава.

- Забрињавајући податак јесте да је број кривичних дела везаних за ову врсту насиља у великом порасту, па је за 10 месеци ове године на подручју целе ПУ Требиње евидентирано 31 ово кривично дело, што је за 93 процента више него у истом периоду лане, а када говоримо о подручју града Требиња, евидентирана су 22 кривична дела, што је много више од прошлогодишњих шест - казала је Јована Цвијетић, портпарол ПУ Требиње.

Позивајући се на раније потписани Протокол, она каже да је институционална сарадња веома значајна, али има увек простора за бољи рад, пре свега на заштити жртава, нарочито када су у питању малолетници.

Протокол

ПРОТОКОЛ који је потписан на нивоу града Требиња у поступању у случајевима насиља је врло значајан јер делујемо са тачно дефинисаним обавезама свих потписника, па се на тај начин ефикасније заштите и жртве када се насиље деси.

- Жртве најпре пријављују насиље полицији, а полиција обавештава Центар за социјални рад, где им ми пружамо психолошку помоћ - казао је Војин Мрдић.

Војин Мрдић из требињског Центра за социјални рад такође је потврдио да је родно заснованог насиља све више, и да се жртве све више усуђују да пријаве насиље које трпе. Напомиње да су у овој години имали 23 пријаве насиља у породици жртава којима су пружили помоћ, и то углавном женама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЕУРО 2024 (1. дан): Почело је - бурно! Шкоти бесни на Немце, Немци шокирани због Русије, а Срби - весели