ГРАНДИОЗНИМ ПОБЕДАМА УШАО У ЛЕГЕНДУ: Обележено 20 година од смрти генерала Талића

Novosti online

28. 05. 2023. у 16:00 >> 20:16

У ПИСКАВИЦИ код Бањалуке обележено је 20 година од смрти команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковника Момира Талића.

ГРАНДИОЗНИМ ПОБЕДАМА УШАО У ЛЕГЕНДУ: Обележено 20 година од смрти генерала Талића

Фото: В. Трипић

На гроб генерала Талића положено је цвеће, након чега је служен помен.

Обиљежавању присуствовали су чланови породице, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић, представници Бањалуке, Приједора и других локалних заједница које су биле у зони одговорности Првог крајишког корпуса, команданти ратних јединица, борци и старешине Војске Републике Српске.

Предсједник Српске поручио је да је генерал Момир Талић дао значајан печат нашој ослободилачкој борби у време отаџбинског рата.

Додик је нагласио да су западњаци покушали да осуде генерала Талића, али да нису имали разлога, тако да је све што су покушали било само атак на човека.

- Прошло је 20 година од смрти важног човека нашег народа који се борио за слободу, никада није попустио и било му је јасно познато на који начин ту борбу треба да води - рекао је Додик.

Према речима пензионисаног генерал-потпуковника Војске Српске Момира Зеца генерал Талић имао је кључну улогу у Војсци Српске и стварању Републике Српске.

- Кључну улогу је имао посебно 1992. године, када је стварана Војска Српске, када је учествовао у стварању Крајишког корпуса који је био пола Војске Српске и у операцији "Коридор" - рекао је Зец.

Он је указао и на улогу Талића 1995. године на западнокрајишком ратишту, када је на том простору било шест гардијских бригада регулне војске Хрватске - ХВО и ојачани Седми и Пети корпус такозване Армије БиХ.

- Све снаге су биле за западнокрајишком ратишту и успели смо без обзира на толику силу и снагу непријатеља да сачувамо Бањалуку, овај дeо Крајине и Козару и да се створи Република Српска. Да смо тад изгубили битку мислим да би Дејтон био сасвим другачији и питање је да ли би Српска била у оваквом облику као што је сада. Веома је важно чувати културу сећања на генерала Талића и друге команданте и борце у Војсци Српске, обележавати значајне датуме и тих људи и Војске Српске.

Некадашњи командант Првог крајишког корпуса и начелник Генералштаба Војске Српске генерал-пуковник Момир Талић још за живота је ушао у легенду Козаре, Поткозарја, Крајине, Републике Српске и српског народа, изјавио је пензионисани генерал Драгомир Кесеровић.

- Све грандиозне победе које је Први корпус и друге јединице у његовом саставу остварио у току рата омогућили су да имамо чврсте границе Српске, а Талић у томе има несумњиву улогу. Српска је и данас оптерећена проблемима из времена Одбрамбено-отаџбинског рата и још је у фази остваривања идеала за која се залагао генерал Талић, а то су слободу, јединство, наду и просперитет. Нама остаје да се и даље боримо за оно за шта се он залагао за живота - поручио је Кесеровић.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковник Момир Талић преминуо је 28. маја 2003. године на Војно-медицинској академији у Београду.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)