РАНЕ СВЕШТЕНИЧКЕ ПОРОДИЦЕ СТАРОВЛАХ И ДАЉЕ КРВАРЕ: Припадници Сфора их претукли на Васкрс, , правде нема ни након скоро две деценије

М. РЕГОЈЕ

01. 04. 2023. у 15:26

ПРОШЛО је 19 година од када су припадници тадашњег Сфора, у ноћи између 31. марта и 1. априла 2004. године, у Палама брутално претукли свештеничку породицу Старовлах и то баш у време поста, пред највећи хришћански празник Васкрс.

РАНЕ СВЕШТЕНИЧКЕ ПОРОДИЦЕ СТАРОВЛАХ И ДАЉЕ КРВАРЕ: Припадници Сфора их претукли на Васкрс, , правде нема ни након скоро две деценије

printscreen/youtube BN TV

Ни скоро две деценије касније правда није задовољена, нити су насилници икада одговарали за злочин над невиним српским цивилима.

Са свих тадашњих телевизијских снимака је видљиво какву су бруталност показали припадници Сфора, који су били наоружани чак и бејзбол палицама.

Иако су припадници мултинационалних снага тврдили да су Старовласи повреде добили од детонације динамита, медицинским налазима утврђено је да су брутално испребијани.

Лекари су констатовали тешке повреде главе, вратног пршљена и сломљене надлактице код Јеремије, као и прелом свих костију лица и ране на грудном кошу код његовог сина Александра.

СРБИ УВЕК ДЕЖУРНИ КРИВЦИ

ЉУБИША Ћосић, градоначелник Источног Сарајева у изјави за "Новости" истиче да голгота и страдање породице Старовлах показује апсурдност ситуације у земљи која се зове БиХ, где само један народ трпи и носи терет кривице. То, додаје, говори о односу међународне заједнице према свему што је српско.

- Док год је светска политика на овај начин окренута према Србима, увек ћемо бити први маркирани као кривци - каже Ћосић и додаје да је најгоре од свега што нико никада није потегао питање да ли ће неко одговарати за овај злочин.

Јеремији и његовом сину Александру остале су трајне последице од пребијања. Александар је стоодстотни инвалид којем је стално потребна туђа нега и помоћ.

Чланови породице Старовлах су 28. марта 2007. године, у својству тужилаца, Суду БиХ поднели тужбу против БиХ ради накнаде штете.

Они су тада навели да су припадници СФОР-а 1. априла 2004. године око 1.10 часова експлозивом развалили улазна врата Парохијског дома на Палама, у којем су у два стана живеле породице Зекић и Старовлах.

Потом су упали у стан породице Старовлах и свештенику Јеремији и његовом сину Александру тврдим предметима и механичким оруђем нанели тешке физичке повреде опасне по живот, које су оставиле трајне последице по њихово здравље.

Припадници СФОР-а су Александра и Јеремију, тешко повређене и у бесвесном стању, пребацили хеликоптером до Клиничког центра у Тузли где им је указана хитна медицинска помоћ, да би касније наставили лечење на Војномедицинској академији у Београду и опоравак у рехабилитационим центрима.

Они су се 16. новембра 2004. обраћали и Команди НАТО снага у Сарајеву са захтевом за накнаду штете, који је одбијен 19. јануара 2005. уз образложење да "не постоји основ за накнаду штете, јер се радило о војној акцији".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

После вести да се храни у народној кухињи, огласила се Беби Дол