БЛИНКЕН КРИТИКУЈЕ ДОДИКА: Његови напади на основна права и слободе показују да је на Путиновом ауторитарном путу

Новости онлине

29. 03. 2023. у 22:59

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен упоредио је председника Републике Српске Милорада Додика са председником Русије Владимиром Путином.

БЛИНКЕН КРИТИКУЈЕ ДОДИКА: Његови напади на основна права и слободе показују да је на Путиновом ауторитарном путу

FOTO: AP/Tanjug

- Напади Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је он на ауторитарном путу председника Путина. Стејт Департмент, који заступа амбасадор Марфи, наставља се залагати за демократску и просперитетну будућност какву заслужују сви грађани Босне и Херцеговине - написао је Блинкен на Твитеру.

Додик је најавио почетком марта у Бањалуци да ће ускоро бити предложен закон о деловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској, по којем ће све НВО и они које финансирају странци бити означени као страни агенти.

Додик је рекао да ће тај закон бити идентичан америчком закону.

- САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД - казао је Додик новинарима, додавши да ће у закону РС бити иста терминологија, осим што ће уместо САД писати Република Српска.

Он је навео да ће тај закон захтевати да невладине организације и удружења пријављују сваку врсту трансакције и свако деловање.

Западним амбасадорима је засметало и то што је Додик рекао да ће ЛГБТ активистима бити забрањен улазак у образовне установе.

- Мислим да то загађује јавни простор и да то треба елиминисати. Они нам намећу своје вредности, ми то нећемо дозволити - поновио је Додик своје ставове.

- И даље остајем против тих људи, односно против онога што они пропагирају, немам ништа против тих људи, они су слободни да раде шта хоће у свом приватном животу. Тужите ме, није проблем - рекао је између осталог Додик.

Након напада америчког амбасадора Мајка Марфија, додик је јуче рекао да амерички дипломата и особље амбасаде САД раде против српског народа у БиХ.

Додик је рекао да Марфи и особље америчке Амбасаде потврђују непријатељско расположење према Републици Српској и када тврде да имовина припада БиХ, додајући да је то удар на територијални и сваки други вид суверенитета Српске

- Марфи је то потврдио и у интервјуу за Независне новине када је рекао да имовину треба решавати у Парламентарној скупштини БиХ, а то заиста није у складу са уставним уређењем нити је на било који начин предвиђено - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Подсетио је да Српској припада имовина која је на простору Републике, поручујући да ће то тако и остати.

- Тако ће и остати, волео то или не волео један надобудни амбасадор који покушава да каже "једно је политичка елита, а једно је народ", а и ја могу да кажем да је у Америци једно Бајден, а једно народ - рекао је Додик.

Додао је да поштује амерички народ и америчку државу, али не и, како је рекао, мешетаре који 20 година настоје Српској да одузму имовину.

- У томе је читав проблем. Ми то видимо и упозоравамо да питање имовине неће бити на дневном реду, јер имовина припада нама - јасан је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)