ШМИТ ПРЕТИ И УВОЂЕЊЕМ САНКЦИЈА: Оштре реакције из Републике Српске на изјаве високог представника БиХ у Великој Британији

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 02. 2023. у 06:00

КРИСТИЈАН Шмит је нелегалан, лажан и нема никаквих ингеренција.

ШМИТ ПРЕТИ И УВОЂЕЊЕМ САНКЦИЈА: Оштре реакције из Републике Српске на изјаве високог представника БиХ у Великој Британији

Кристијан Шмит, Фото OHR

Он је лош за Републику Српску, поручио је председник Српске Милорад Додик, реагујући на Шмитове изјаве високог представника у БиХ, којег РС не признаје, а који је у сведочењу пред Комитетом за спољне послове Парламента Велике Британије, између осталог рекао да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Немачка, и да ће у том смеру разговарати и са представницима ММФ.

Шмит је критиковао и одлуку председника РС Милорада Додика о додели одликовања председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом Дана Републике, као и свечани дефиле организован у Источном Сарајеву, а рекао је и да би волео да је ово сада време Педија Ешдауна, бившег високог представника у БиХ који је остао упамћен по сменама политичара РС.

- Колико видим, он и не познаје ситуацију, једино што може јесте да оде и клевеће по Републици Српској у Немачкој и да Берлин задржи неке пројекте, што и чини. Али, видео сам да нешто прича о ММФ, иако БиХ нема аранжман са тим фондом - рекао је Додик.

Обележавање Дана Републике 9. јануара, Фото П. Крстовић

Додик је поручио да већ постоји прича о некој форми проглашења особе која не треба у Српској.

- Српска би могла да одбије његово присуство и забрани свим званичницима у Српској да са њим комуницирају - закључио је Додик.

Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС поручио је да ће РС бити принуђена да Шмита, без обзира на то што га не признаје, прогласи персоном нон грата.

Он је навео да је Шмит превршио меру и нагласио да народ никада није веровао окупатору као и онима који се тако понашају.

- Шмит и они који га сматрају легалним нису успели да политички униште РС или да оспоре њена уставна права, па сада желе да кроз економске мере кажњавају народ - рекао је Стевандић.

Он је навео да је реч о фашисоидној тенденцији и да се никако другачије не може назвати.

Према његовим речима, то је као када је убијан народ на Козари 1942. године и теран у логоре зато што нису били задовољни коме тај народ верује.

Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД у ПД Парламента БиХ изјавила је да је Велика Британија увек била србомрзачка и да стога не изненађује што туриста у БиХ, Кристијан Шмит, тамо тражи савезнике.

Према њеним речима, Шмит тражи савезнике за додатне санкције српском народу и модел истребљења српског народа у БиХ.

- Туриста у БиХ једино може покушавати да перфидним захтевима наштети РС, али РС и српски народ јачи су од његових злих жеља - поручила је Вулићева.

ТЕЖЊЕ КА КОЛОНИЈАЛНИМ ОДНОСИМА

ДЕЛЕГАТ у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ каже да је појављивање Шмита у британском Парламенту деловало као подсећање на њихове тежње за ревитализацијом неких колонијалних односа, имајући на уму да је реч о човеку којег нико није изабрао нити именовао, а покушава да се понаша и делује као намесник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ВОЗАЧ 56-ице НИЈЕ СТИГАО ДО ОКРЕТНИЦЕ: Кардиолог открива који су симптоми срчаног удара - мушкарци их чешће ИГНОРИШУ