ОД КЛАДИОНИЦА У БУЏЕТ СЕ СЛИЛО ОКО 100 МИЛИОНА! У Републици Српској прошла година била рекордна по наплати пореза из коцкарница

С. МИШЉЕНОВИЋ

31. 01. 2023. у 14:14

ОКО 94 милиона марака прошле године се слило у буџет Републике Српске по основу накнада од игара на срећу и пореза на добитке.

ОД КЛАДИОНИЦА У БУЏЕТ СЕ СЛИЛО ОКО 100 МИЛИОНА! У Републици Српској прошла година била рекордна по наплати пореза из коцкарница

Фото Независне

То је за скоро 40 одсто више новца него годину дана раније. Ипак, повећање новца који долази у буџет од разних коцкарница, како кажу саговорници "Новости", доказ је да се грађани окрећу све више коцкању и да Република Српска као друштво губи утакмицу са том пошасти.

Зоран Павловић, економиста, каже да већина људи, пре свега, одлази у кладионицу коју види као последњу сламку спаса да дођу до каквог--таквог добитка који би им омогућио да попуне месечни буџет и да преживе месец.

- Кладионице, разни клубови са апаратима, одличан су бизнис за власнике, поготово у сиромашним срединама и где је то број један забава за сиротињу, а од које опет власници убиру огроман новац - истиче Павловић.

Према његовим речима, у РС је чудна ситуација на економском тржишту.

- Имамо чудну ситуацију, где немамо радника, а они који могу да раде неће због малих плата, док они који су запослени тешко могу очекивати да буду боље плаћени. У том замршеном колу многи људи се окрећу кладионицама и коцкарницама, где траже неку своју финансијску срећу - истиче Павловић.

Иван Шијаковић, социолог, каже да је слика кладионица на сваком кораку и где их има више него пекара доказ сиромаштва неке државе, а не напретка тог друштва.

- Напредне државе се не хвале подацима колико зарађују од коцке и не истичу у први план зараду од коцкања, јер у тим земљама се то сматра на неки начин и некултурним - истиче Шијаковић.

Иван Шијаковић, Фото Глассрпске

Према његовим речима, коцкање је ушло у све поре друштва у Српској, где на сваком кораку по насељима данас стоје билборди са кладионицима.

- Проблем је што кладионичарски лоби утиче негативно на социјализацију, поготово млађих, а који једва чекају да напуне 18 година да могу да иду у кладионице. С друге стране, замислите какво бисмо ми друштво били да уместо кладионица у први план гурамо фабрике и разне фирме које се отварају и траже раднике које би плаћали по 2.000 марака.

Тада нико не би ни размишљао о кладионицама. Али, нажалост, ми имамо градове пуне реклама за клађење и то нудимо као нормалан начин живота нашој деци - упозорава Шијаковић.

Према званичним подацима, Српска тренутно има 652 аутомат-клуба, што је за 75 више него годину раније, али и 830 уплатно-исплатних места - кладионичке игре, што је за девет више него на крају 2021. године.

На тржишту Српске је и 1.480 локација за приређивање електронских игара на срећу, којих је за 108 више него годину раније и 10 локација на којима се приређује томбола.

Једна од коцкарница, Фото промо

БиХ ДРЖИ НЕСЛАВНО ПРВО МЕСТО

ПРЕМА статистици, у БиХ је близу 50.000 патолошких коцкара. С друге стране, у БиХ постоји нешто мање од 4.000 кладионица, што ову земљу, када се пореди са бројем становника, који је око 3,4 милиона, ставља на прво место у свету по броју уплатних места наспрам броја становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ОАЗА У МРЧАЈЕВЦИМА: Овако изгледа Илићева кућа - двориште ће вас очарати (ФОТО)