ПРИГОВОРИ ЗБОГ ТЕХНИКЕ, ОБУЋЕ, КОМУНАЛИЈА: У Републици Српској се права потрошача све више крше

М. РЕГОЈЕ

07. 12. 2022. у 12:30

ЗА 10 месеци је више од 1.900 потрошача у Српској Удружењу за заштиту потрошача пријавило неки проблем, што је показатељ да из године у годину расте број приговора крајњих корисника одређених роба и услуга.

ПРИГОВОРИ ЗБОГ ТЕХНИКЕ, ОБУЋЕ, КОМУНАЛИЈА: У Републици Српској се права потрошача све више крше

Foto: Shutterstock

- Права потрошача у Српској највише крше пружаоци економских услуга - топлане, водоводи, одвоз отпада, а када је реч о трговинама, то су оне које се баве продајом беле технике и обуће - изјавила је у Источном Сарајеву Муриса Марић, извршни директор приједорског Удружења за заштиту потрошача "Дон".

Трговина се, додаје, све више одвија и путем интернета, а при достави купљених производа имате право сваки да отпакујете и прегледате.

Из Удружења за заштиту потрошача истичу да се купци, ако су незадовољни производом, прво обрате трговини где су га купили, и уочене недостатке производа упишу у књигу рекламација, и затраже да се роба поправи, замени или врати новац.

- Уколико трговац одговори да потрошач нема право на рекламацију, онда се обраћа неком од удружења широм Српске, како би се написао захтев који ће бити упућен Републичкој тржишној инспекцији која то даље упућује на ниже нивое - појаснила је Марићева и додала да тржишни инспектори углавном и решавају проблем, али истиче да некада буде и предмета који заврше на другостепеном органу или пред судовима.

Муриса Марић, Фото Приватна архива

Марићева је истакла да је састанак у Источном Сарајеву био прилика за размену искустава са тржишним инспекторима на простору источног дела Српске и Херцеговине, а све с циљем побољшања заштите потрошача.

- Дугогодишњи рад је и указао на неједнако поступање и овде смо да заједно побољшамо окружење за потрошаче, али и за рад наших инспектора - рекла је Марићева и додала да су за многе инспекторе ти процеси били нови.

ПРОБЛЕМЕ РЕШАВА ДЕСЕТ УДРУЖЕЊА

ГОВОРЕЋИ о Закону о заштити потрошача, Муриса Марић је навела да је то законско решење у Српској на снази од 2012. године, и додала да један део приговора потрошача решава 10 удружења, колико их је у Српској, али и да добар део њих завршавају пред инспекцијским органима.

КОНТРОЛЕ

ПРЕМИЈЕР Српске, Радован Вишковић, недавно је издао налог да се ставе на располагање сви капацитети Инспектората РС и изврши контрола цена основних животних намирница у малопродаји и велепродаји, како би се спречило неконтролисано повећање цена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало