ЛУЧИЋ ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ ЗАПОШЉАВАО И ПУТОВАО МИМО ЗАКОНА? Детаљи хапшења министра за људска права и избеглице БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

07. 12. 2022. у 08:15

ПРИПАДНИЦИ Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсили су у Источном Сарајеву Милоша Лучића, министра за људска права и избеглице у Савету министара БиХ.

ЛУЧИЋ ОСУМЊИЧЕН  ДА ЈЕ ЗАПОШЉАВАО И ПУТОВАО МИМО ЗАКОНА? Детаљи хапшења министра за људска права и избеглице БиХ

Милош Лучић, Фото "Глас Српске"

Лучић је, како је речено из Тужилаштва, осумњичен за кривично дело злоупотребе положаја, које је повезано са више коруптивних кривичних дела, којима је нанесена штета буџетским средствима БиХ, а остварена незаконита имовинска корист за осумњиченог и њему блиске и повезане особе.

- Спроведеном истрагом, прикупљени су докази да је осумњичени грубо злоупотребио трошење средстава намењених за репрезентацију, незаконито сервисирао возила код неовлашћених особа, злоупотребио свој положај при запошљавању, као и низ других незаконитости које су обухваћене истрагом - истичу из Тужилаштва БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да се упоредно са хапшењем претресене канцеларије, стан где живи Лучић и други објекти, а у циљу проналаска доказа о извршеним кривичним делима.

Под истрагом су службена путовања министра Лучића, трошкови које је правио, али и запошљавање саветника у кабинету. Медији су у више наврата писали о галантном понашању при плаћању службених путовања министра Лучића, али је он све демантовао.

- Сваки дан је Милош у жижи - да ли је нешто потрошио од репрезентације коју измишљају, да ли сам ишао и да ли сам био на годишњем одмору - изјавио је Лучић раније за сарајевске медије одговарајући на оптужбе.

Агенција СИПА у акцији, Фото СИПА

Поводом хапшења Лучића, који је члан ДНС, огласио се и председник те странке Ненад Нешић. Он је изјавио да је уверен да ће министар Лучић доказати невиност и да ће правосудне институције БиХ обавити посао у складу са законом.

- Органи БиХ треба да раде свој посао, функција никоме не сме да буде заштита - истакао је Нешић и додао да верује у институције и да је из медија сазнао за хапшење Лучића.

Иначе, хапшење министра Лучића због злоупотребе службеног положаја није изолован случај, јер је у току суђење актуелном министру безбедности БиХ Селми Цикотићу, који је оптужен да је злоупотребио положај и оштетио државни буџет за око 9,7 милиона КМ.

Пре месец дана је Веће Апелационог суда БиХ донело другостепену ослобађајућу пресуду којом је потврђено да се бивши министар безбедности БиХ Драган Мектић, заједно са још три особе, ослобађа свих оптужби за злоупотребе приликом реализације пројекта прекограничне сарадње, вредног 198.000 евра, а који је ЕУ финансирала од 2015. до 2017. године.

РАНИЈЕ ПРИВЕДЕН И ЊЕГОВ ПРАТИЛАЦ

ПОДСЕЋАМО, у акцији СИПА кодног имена "Дијамант", у априлу ове године ухапшен је Лучићев пратилац и припадник Дирекције за координацију полицијских тела Милош Николић, у продаји 10 килограма спида. Током претреса пронађено је 15 килограма спида, а четири особе су осумњичене за организовани криминал, трговину наркотицима и злоупотребу службеног положаја. Лучић је након хапшења Николића изјавио да "нема никакве веза с тим случајем".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ЈЕДАН ПАПА ЈЕ БИО СРБИН Звали га гвоздени и задужио је Рим