ЗА РЕТКЕ БОЛЕСТИ 11 МИЛИОНА: Фонд здравственог осигурања РС покренуо поступак набавке посебних лекова

В. Н.

05. 12. 2022. у 06:00

ФОНД здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске покренуо је отворени поступак за набавку посебног програма лекова за ретке болести за наредну годину, а вредност набавке је око 11 милиона КМ са ПДВ-ом.

ЗА РЕТКЕ БОЛЕСТИ 11 МИЛИОНА: Фонд здравственог осигурања РС покренуо поступак набавке посебних лекова

Фонд здравстевног осигурања РС, Фото Nezavisne

За наредну годину планирана је набавка девет лекова за осам ретких обољења, међу којима су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип два и четири, Гошеова болест тип један, Гошеова болест тип један или три, Хантеров синдром, Моркио А синдром, као и лек за лечење акутних напада ангиоедема.

"С обзиром на то да потписани уговори за ову годину истичу у јануару наредне године, ФЗО је већ сада покренуо нову процедуру да би се правовремено обезбедили лекови за ове ретке болести и за 2023. На овај начин у Српској се обезбеђује континуитет доступности неких од најсавременијих доступних лекова за оболеле од ретких болести", саопштено је из ФЗО.

Реч је, како наводе из ФЗО, углавном о изузетно скупим лековима, па трошак за оболеле од цистичне фиброзе годишње износи више од шест милиона КМ.

- Верујемо да ће бити заинтересованих добављача који испуњавају све потребне критеријуме у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, те да ће набавка бити успешно реализована у предвиђеним роковима. ФЗО настоји да у оквиру расположивих средстава осигураницима обезбеди што већи број нових лекова, нарочито за најугроженије категорије - наводе из Фонда.

ФЗО је у јулу потписао уговоре са добављачима о набавци лекова за ретке болести за ову годину, односно за шест месеци ове године, а набављени лекови се испоручују УКЦ Српске и доступни су пацијентима који имају одговарајуће медицинске индикације да их примају.

Потребе за лековима за ретка обољења, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању Српске предлаже УКЦ, односно Комисија за ретке болести, док Програм лекова доноси Фонд уз сагласност ресорног министарства.

НАЈНОВИЈЕ ТЕРАПИЈЕ У СВЕТУ

ФЗО годинама оболелима од ретких болести у потпуности финансира лекове и друга права из здравственог осигурања, а сада су им доступне неке од најновијих и најефикаснијих терапија у свету, које до ове године осигураницима нису биле доступне у оквиру обавезног здравственог осигурања.

Њихова набавка је омогућена захваљујући ранијим допунама Закона о здравственом осигурању, на основу иницијативе садашњег председника Српске Милорада Додика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!