ПРЕТЕ ХЛАДНИ РАДИЈАТОРИ У 19.000 СТАНОВА? Неизвесност потрошача у највећем граду Републике Српске око грејања од 1. јануара 2023.

С. Мишљеновић

28. 11. 2022. у 06:21

БАЊАЛУЧКЕ "Еко топлане" поново су од града затражиле одобрење за формирање нове цене грејања. Ово је пети такав захтев од почетка године.

ПРЕТЕ ХЛАДНИ РАДИЈАТОРИ У 19.000 СТАНОВА? Неизвесност потрошача у највећем граду Републике Српске око грејања од 1. јануара 2023.

Фото А. Чавић

Овај пут "Еко топлане" траже поскупљење од чак 59 одсто или адекватну субвенцију. Не буде ли договора, наводе, да од 1. јануара наредне године Бањалучани и то око 19.000 домаћинстава, могу да очекују хладне радијаторе.

Драгиша Зечевић, члан УО "Еко топлане", каже да цене услуга "Еко топлане", упркос поскупљењима огревног дрвета, мазута и електричне енергије, нису промењене још од 2018. године.

- Дрва су поскупела од 2018. године за 46 одсто. Мазут је скупљи за 88 одсто, а и цена струје је већа у односу на 2018. године. Све то утиче и на пословање "Еко топлане" - истиче Зечевић.

Он каже да повећање за 59 одсто не би донело екстрапрофит за "Еко топлане" већ би са таквом новом ценом пословали на нули, а што је прихватљиво у садашњим условима.

Фото ЕКО Топлане

Топлана у Бањалуци

Из овог предузећа кажу да очекују конструктиван разговор на ту тему са Градом, али и "Шумама РС" и "Електропривредом РС", а све како грађани не би остали без грејања.

За "Еко топлане" Град Бањалука одобрио је ове године субвенцију од два милиона марака, како би цена грејања остала иста. Топлана је тражила субвенцију од четири милиона КМ. Град је до сада исплатио пола износа што је милион марака.

Бањалучани кажу да уколико и дође до поскупљења то ће бити додатни удар на кућни буџет, али наводе да је и то боље од хладних радијатора.

Фото ЕКО Топлане

- За стан од 100 квадрата плаћам грејање око 160 марака. Сад ако буде увећање цене за 60 одсто просто га морам прихватити јер немам другог избора а тако мисле и остали станари у згради. Најгора опција би била да нам искључе грејање у јануару - наводи Саша К.

Из градске управе "Еко топлани" је стигао оштар одговор на захтев о поскупљењу. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истиче да је захтев за поскупљење неутемељен и поручује да Бањалука неће остати без грејања.

Фото А. Чавић

Драшко Станивуковић

- Неодговорним понашањем управа предузећа "Еко топлане" беспотребно ствара панику. Најавити да је грејање угрожено и то без одлуке Управног одбора и консултације са Градом, који је сувласник 49 одсто "Еко топлане" је крајње неозбиљно и неодговорно према грађанима Бањалуке - поручио је Станивуковић.

Градоначелник је појаснио да су из предузећа "Еко топлане" Граду послали нереалан и неутемељен захтев за повећање цене грејања, те да нису доставили никакве аргументе за повећање цене од чак 59 одсто.

- То је неприхватљиво! Тако се не води предузеће, зато размишљамо и о тражењу оставки! - рекао је Станивуковић.

КВАРОВИ НА ИНСТАЛАЦИЈАМА

ИЗ "Еко топлана" су појаснили да што се тиче кварова који им се пријављују у 90 одсто случајева се ради о унутрашњим инсталацијама. Што се тиче дистрибутивне мреже у граду за њу кажу да је стара 50 година и да су потребна улагања у модернизацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

РАЗВОД МЕРКЕЛОВЕ: Понела је само једну ствар када је отишла