РАТА ВЕЋА ЗА ОКО 20 КМ: Шупут - Агенција донела одлуку о повећању кредитног ризика

С. Мишљеновић

01. 10. 2022. у 06:33

КОМЕРАЦИЈАЛНЕ банке у Српској масовно су почеле да обавештавају клијенте да им се од 30. септембра ове године повећавају рате кредита, због раста еурибора.

РАТА ВЕЋА ЗА ОКО 20 КМ: Шупут - Агенција донела одлуку о повећању кредитног ризика

Фото С. М.

У пракси то значи да ће се рате крeдита увећавати, у просеку, око 20 марака па навише, зависно од износа кредита. Најтеже ће бити погођени грађани који су тек подигли кредите и за њих следи сигурно неколико повећања рата, док су они којима је остала година дана и мање да отплате кредит, прошли најбоље, и њима су рате увећане за неколико марака.

- С обзиром на то да је уговором дефинисано да се усклађивање променљиве номиналне каматне стопе врши без анексирања уговора ако дође до промене вредности еурибора, обавештавамо вас да укупна номинална каматна стопа након промене еурибора износи 8,85 одсто годишње и да се примењује од 30. септембра 2022. - наводи се у обавештењу једне банке.

Фото Бизнисинфо

Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство РС

Бањалучанин који је добио то обавештење каже да је скоро подигао кредит од 21.000 КМ на 10 година и да му је рата сада по новом обрачуну већа за 23 марке.

- Брине ме колико ће сада бити повећања. Кредит ми је на 10 година. Уколико се настави са повећањем рате сваких шест месеци онда би рата у последњој години кредита могла да буде и дупло већа од оне кад сам га подигао - каже наш саговорник.

Како би спречили дивљање камата реаговали су и из Агенције за банкарство РС и ФБиХ и донета је одлука да привремено ограниче износе каматних стопа повећањем кредитних ризика. Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство РС, каже да законски не могу ограничити нити забранити банкама да подижу каматне стопе.

- Најновијом одлуком дефинисали смо да ако се они одлуче на значајније повећање каматне стопе на постојеће и на нове кредите, а то је раст од два одсто и више, мораће да издвајају више новца за кредитни ризик. На такав начин желимо да дестимулишемо банке да значајније повећавају каматне стопе - рекао је Шупут.

Према његовим речима, ако банка жели да каматну стопу од 4,5 одсто подигне на 6,5, Агенција ће онда за тај кредит повећати кредитни ризик па ће банке морати да издвоје више новца из свог профита.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже за да се ово могло очекивати јер је Еурибор био у паду од јесени 2015. године, а све до јуна ове године је био и негативан, али од тада је у сталном расту услед мера Европске централне банке као одговор на инфлацију евра.

 

РЕПРОГРАМ

ГРАЂАНИ сада могу само да плате, јер се банкарски сектор заштитио максимално. Али друга опција је да иду у банке и преговарају око репрограма кредита и да узимају фиксне камате и кредите где нема еурибора - истиче Зоран Павловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕ МИРУЈЕ НИ У ПЕНЗИЈИ: Жика открио шта ради после повлачења са телевизије - има везе са српском традицијом