ЈЕДНА ЦЕНА НА РАФУ, А ДРУГА НА КАСИ: Удружења потрошача у РС затрпана жалбама купаца

Н. Бунић

27. 09. 2022. у 07:52

У МОРУ поскупљења, грађанима Српске бриге задају и трговци, који свесно или несвесно све чешће повећавају своју зараду на неусклађивању истакнутих цена на рафовима и ценама које су обрачунате на каси.

ЈЕДНА ЦЕНА НА РАФУ, А ДРУГА НА КАСИ: Удружења потрошача у РС затрпана жалбама купаца

Један од супермаркета у РС, Фото РТРС

Удружења потрошача су затрпана пријавама купаца који се жале да истакнуте и снижене цене одређених производа плате по већој, односно "старој" цени. Оваквих случајева највише има у трговинским маркетима, али и у бутицима, продавницама беле технике или других производа.

- У последњих годину дана драстично је повећан број оваквих жалби од стране купаца.

Грађани имају право да плате производ по цени која је истакнута, а не по оној која је прецртана. Пријављују и разлике од више КМ, а не само 20 и 30 фенинга. Купци обично добију одговор од надлежних у трговини да је неко од трговаца заборавио да усклади цене, или да је дошло до промене, што су само изговори. То апсолутно није оправдање - навела је председница Удружења за заштиту потрошача "Дон" Муриса Марић.

Марићева објашњава шта куппци треба да раде у оваквим ситуацијама.

- Потребно је позвати инспекцију и људи ће изаћи на терен. Прво што треба да ураде је да не плате већу цену на каси, и да одмах реагују и позову надлежне ако на време уоче грешку. Међутим, врло често су екрани рачунара на каси окренути ка трговцу, па купци на време и не уоче неправилности. Ипак, и дан након овакве куповине, могуће је позвати инспекцију, али опет, трговци често промене истакнуте цене или цене на каси, па је инспекција ту немоћна - каже Марићева.

Марићева упозорава и да потрошачи често праве грешку, јер често не желе да трговци добију отказ и слично, па не пријаве неусклађене цене.

У Инспекторату Српске кажу да истакнуте цене на полицама у трговинама морају да одговарају ценама на фискалним рачунима.

- У периоду од 1. јуна до 16. септембра ове године обављена је 81 контрола, од тога су у 20 случајева утврђене одређене неправилности, на основу чега су издата 44 прекршајна налога по неком другом основу за прекршај у вредности од 26.700 КМ - навели су у Инспекторату РС.

Фискални рачуни, Фото Удружење "Дон"

Истичу да тржишни инспектори, републички и општински, редовно контролишу да ли трговци уредно истичу цене производа, али кажу да потрошачи имају кључну улогу у контролама.

- Узимајући у обзир чињеницу да у једном маркету има на хиљаде различитих артикала и да у току једне контроле технички није могуће проверити цене свих производа, контрола се врши системом случајног узорка. У том смислу од великог значаја су информације грађана о уоченим неправилностима, на основу којих се спроводе циљане контроле - истакли су у Инспекторату РС.

Муриса Марић, Фото Printskrin

НОВЧАНЕ КАЗНЕ ЗА ТРГОВЦЕ

УКОЛИКО инспекција утврди да цене на полицама и обрачунате цене нису усклађене, трговине ће "попити" високе новчане казне.

Законом о заштити потрошача предвиђене су новчане казне за правно лице у износу од 2.000 КМ до 10.000 КМ ако се не придржава продајне цене, за од 800 КМ до 4.000 КМ, а за трговца као предузетника од 1.000 КМ до 5.000 КМ - истичу у Инспекторату Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)