ДОЛАЗЕ У СРПСКУ ПО НОВИ ОСМЕХ: Дентални туризам у Републици Српској развија се све више

Д. КАЛИНИЋ

24. 09. 2022. у 13:30

ДОЛАЗАК пацијената у Српску зарад стоматолошких услуга у последње време све више је приметан.

ДОЛАЗЕ У СРПСКУ ПО НОВИ ОСМЕХ: Дентални туризам у Републици Српској развија се све више

Фото Shutterstock

Прави облик те гране туризма у Српској званично не постоји, углавном се ради о самоиницијативном доласку пацијената који су из наших крајева отишли да живе и раде у земљама окружења. Посебан интерес приметан је у време одмора, летње и зимске сезоне.

- Лето које је иза нас сведочи томе да су амбуланте имале пуно посла и може се очекивати да пред Нову годину буде иста ситуација. Отварање аеродрома допринело је да расте број посетилаца и мимо сезоне - прича др Саша Дабић, председник Коморе доктора стоматологије РС.

Најбројнији пацијенти су из Аустрије, Немачке и Швајцарске, али овог лета чак ни океан није био препрека, те су људи из САД и Канаде долазили у Српску по стоматолошке услуге, а како и не би, додаје др Дабић, узевши у обзир ниво цена и квалитета.

- Прошле године смо покушали са Министарством трговине и туризма да организујемо кластер на нивоу хотела, бања и приватних болница у Бањалуци, међутим то није заживело.

Амбуланте углавном појединачно раде на доласцима пацијената, али свакако то не умањује значај денталног туризма за РС - појашњава др Дабић.

Др Саша Дабић, Фото Комора стоматологије РС

Додаје и то да Бањалука због свог географског положаја има могућност да искористи прилив пацијената и да би по његовом мишљењу добро дошло отварање авио-линија према Русији.

- То је велико тржиште, а мислим да смо им ми доста ближи и интересантнији по начину живота него на пример Бразил или Мексико, где тренутно одлазе зарад стоматолошких услуга. Мислим да би Бањалука, а и сама Српска додатно заживела од такве врсте прилива новца - каже др Дабић.

Сања Ч., родом из Новог Града, која живи у Немачкој већ неколико година, каже како одлазак зубару готово увек обавља када дође у родни крај, из више разлога.

- Првенствено квалитет рада и професионалност лекара су утицали на то да контроле и све друге интервенције обављам када дођем у Српску, пријатније се осећам. Такође, цене услуга су много повољније, па зашто не спојити лепо са корисним - каже наша саговорница.

Према речима ТО Српске, дентални туризам је у последњих неколико година постао изузетно популаран.

ШАНСЕ ДА СЕ УНАПРЕДИ ПОНУДА

УЗЕВШИ у обзир њихове податке са терена, постоји значајно интересовање за овај вид понуде.

- Бољим увезивањем стоматолошких ординација са пружаоцима услуга смештаја, угоститељским објектима, туристичким агенцијама, постоје могућности да се дентални туризам више унапреди - закључују из ТО РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)