И КУВАРИ ИДУ ЗА ВЕЋОМ ПЛАТОМ: Угоститељство годинама деградирано занимање у БиХ и РС – у иностранству зараде до 2.500 евра
ГОДИНАМА већ кувари из Српске иду пут иностранства, масовно одлазе у Словенију, Хрватску, Италију, Аустрију, а неки чак и даље.
Саговорници "Новости" истичу да кувари махом одлазе из Бањалуке, јер су њихова примања изван граница Српске од 2.000 до 2.500 евра. Добар кувар не може достићи та месечна примања у Српској.
- Угоститељство је деградирано занимање у БиХ и Српској, кувари и конобари су много цењенији и у суседним земљама, али и у Аустрији и Немачкој, него у Српској - казао је Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС и додао да кувари не могу да раде за 1.000 и 1.200 КМ.
Како каже Татић, услов да би се радници задржали у Српској је да имају сигуран посао, и да комплетну плату примају преко текућег рачуна, да буду стимулисани кроз плату, да имају слободне дане.
Наглашава да млади кувари морају улагати у своје искуство, и да морају имати знање, јер како каже до врхунског кувара стиже се радом.
- Веома лепо занимање, у овом послу сам 32 године. Онај ко воли да ради овај посао он ће да ради, поготово у кулинарству, јер је оно подигнуто на један ниво. Квалитетан кувар ће бити признат, биће признат и у Бањалуци. Морају млади кувари да схвате да треба да иду корак по корак - говори Жељко Татић и истиче да младе куваре који долазе на едукацију стимулише оном познатом "Пут до женског срца води преко тањира".
Познати бањалучки кувар Реља Димитријевић, еxecutive chef у луксузном салону "Вила Слатина", објашњава да где год се налазили, што се тиче рада који носи куварски посао, он носи исту тежину, и додаје је овде посао теже организовати због самог стандарда живота и нашег менталитета.
УНАПРЕЂУЈЕ КУЛТУРУ И НАЧИН ЖИВЉЕЊА
РЕЉА Димитријевић је каже да је куварски посао дефицитаран у Српској и да није сигуран да ће се у блиској будућности нешто променити, те сматра да је то задатак који остаје генерацијама које долазе.
Сматра да где год да се неко одлучи за рад, било то овде или у иностранству, људи треба да буду срећни.
- Ја своју децу одгајам да су они становници земаљске кугле и да не постоје никакве границе, да проведу живот тамо где ће бити срећни - каже Реља.
Кухиња је специфична, као и свако друго занимање, а као кључно у овом занимању Димитријевић истиче поштовање рада и ангажмана.
- Ја у кухињи чујем разне звукове, један од најупечатљивијих звукова је када капљица зноја падне и одзвони о плочицу, а та је капљица есенција емоције и зове се - поштовање. Можда би пре новца требало размислити о речи поштовање. По мени је то кључ сваког односа - додаје Димитријевић.
Реља је постао шеф кухиње са само 23 године, али поручује да се успех мери по томе, колико је неко био човек.
- Замислите колико има кухиња у свету, а замислите онда колико има шефова кухиња, онда ћемо се сложити заједно да није претерано велики успех бити шеф кухиње. Поновићу још једном као и много пута до сада, мислим да успех нема никаквих додирних тачака са послом којим се бавим - каже Димитријевић и закључује:
- Можда успех лежи сасвим негде другде. Можда је успех када будемо стари људи и када се погледамо у огледало да смогнемо храбрости да себи кажемо "био сам човек".
"УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА" Вучић положио цвеће у школи "Владислав Рибникар" (ФОТО)
ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе.
03. 05. 2024. у 07:26
ИСПОВЕСТ РОДИТЕЉА УБИЈЕНЕ АНГЕЛИНЕ АЋИМОВИЋ: Годину дана од масакра у Рибникару (ВИДЕО)
РОДИТЕЉИ убијене девојчице у Рибникару, Ангелине Аћимовић, говорили су за Новости у подкасту "Мислим да је важно".
03. 05. 2024. у 16:05
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (0)