ДОДИК У ТРЦИ ЗА ШЕФА РС: СНСД званично представио своје кандидате и листе за предстојеће опште изборе

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 07. 2022. у 05:50

МИЛОРАД Додик, председник СНСД, биће кандидат коалиције окупљене око те странке за председника РС, док ће Жељка Цвијановић, актуелна председница РС, бити кандидаткиња за функцију српског члана Председништва БиХ.

ДОДИК У ТРЦИ ЗА ШЕФА РС: СНСД званично представио своје кандидате и листе за предстојеће опште изборе

Фото СРНА

Тако ће Додик изаћи на црту Јелени Тривић (ПДП), кандидату за место председника РС, док ће се Цвијановићева за фотељу у Председништву БиХ борити са Мирком Шаровићем, лидером СДС и кандидатом опозиције за функцију у Сарајеву.

Иначе, поред кандидатура за функције председника РС и српског члана ПБиХ, СНСД, као најјача странка у РС представила је и листе за Народну скупштину РС и Парламент БиХ.

Носиоци листа биће проверени политички играчи СНСД.

Тако се међу именима носиоцима девет изборних листа за Народну скупштину налазе:

Владо Ђајић, актуелни директор УКЦ РС, и Лука Петровић, директор ЕРС. Носиоци су и три градоначелника, Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, Зоран Стевановић, градоначелник Зворника, и Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа. Носилац листе за НСРС испред СНСД је и Војин Митровић, актуелни министар комуникација и промета БиХ.

За Парламент БиХ, СНСД је одабрао искусну екипу политичара да буду носиоци листа. Њих предводи Небојша Радмановић, актуелни председавајући ПД Парламента БиХ, затим Радован Вишковић, премијер РС, и Обрен Петровић, актуелни посланик у ПБиХ и вишегодишњи начелник Добоја.

Према саставу свих девет листа за НСРС и три за ПБиХ, СНСД је мобилисао све најзвучније кадрове јер су на листама и Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ, као и министри Ален Шеранић, Борис Пашалић, Сребренка Голић.

На листи за ПБиХ је и Додиков саветник, Радован Ковачевић, али и Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата и ратних злочина.

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да одлука СНСД да кандидати буду Додик и Цвијановићева потпуно очекивана.

- Јасно је било од самог почетка да ће на једну од тих функција кандидат бити Додик, док је упитна била само друга кандидатура. Видели смо да се Додик определио да на ову функцију кандидује Цвијановићеву, што такође није изненађење. Давао сам шансе неком млађем кандидату који би унео додатну динамику и енергију и представљао освежење и ново лице, нарочито уколико видимо да су на прошлим изборима нова лица остварила много бољи резултат од политичара који су деценијама у политици. Међутим, видимо да се СНСД определио за искуство и особе у које Додик има поверење - истиче Антић.

Фото СРНА

Он каже да је суштина приче око СНСД да је Додик најјача политичка фигура и ма кога да је поставио на место друге функције резултат те особе се не би драстично разликовао од оног који ће постићи Додик.

 

БАКИР ЦИЉА ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ

У ФЕДЕРАЦИЈИ за бошњачког члана ПБиХ водиће се борба између Бакира Изетбеговића, лидера СДА и његовог главног противнка иза којег је стао опозициони блок, Дениса Бећировића. За хрватског члана ПБиХ битку ће водити Жељко Комшић испред ДФ и Борјана Кришто, потпредседница ХДЗ БиХ. Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић биће носилац листе ХДЗ БиХ за Параламент БиХ. Човићева су очекивања да заседне у столицу председавајућег Савета министара БиХ, која у наредном мандату припада Хрватима!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)