УВЕК УЗ СВОЈ НАРОД И СРПСКУ: У манастиру Гомионица прослављен Видовдан - крсна слава Војске РС и Трећег пешадијског РС пука

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 06. 2022. у 22:35

У МАНАСТИРУ Гомионица код Бањалуке прослављен је Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пешадијског РС пука.

УВЕК УЗ СВОЈ НАРОД И СРПСКУ: У манастиру Гомионица прослављен Видовдан - крсна слава Војске РС и Трећег пешадијског РС пука

Фото Јутјуб

Уз присуство руководства РС, политичких представника, борачких организација и свештенства, окупљени су се присетили значаја Војске РС а посебно 23.800 њених војника који су дали животе за настанак и опстанак Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. донела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Кроз Војску РС прошло је 210.000 бораца, а Војска РС за своју крсну славу узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима  Косовског боја, који се догодио на Видовдан 1389.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у Гомионици да је РС једини доказ и пример да Срби оно што су извојевали у рату нису изгубили у миру.

- Република Српска је снажна, зна шта хоће, неће одустати од себе. Сви напори да се умањи, направи малом љуштуром, нису успели - истакао је Додик.

- Не могу да не споменем оне који су водили Српску у тешким околностима, као што су генерал Војске Српске Ратко Младић и први председник Републике Радован Караџић. Када пристанемо да ућутимо - онда нестајемо. Када пристанемо да слушамо друге - онда нисмо ми ти. Када пристанемо да оно што нама припада дајемо другима - онда смо под туђом влашћу.

Политички врх у манастиру, Фото Влада РС

Он је додао да то није Србима својствено и да је поносан што је на челу оних који годинама воде РС на такав начин. Додао је да се РС мора волети, да она никоме не може ништа да буде крива и да је једина вредност која мора да се чува.

- За Србе ако нема државе - нема слободе - истакао је Додик и изразио наду да ће РС једног дана бити држава као гарант слободе за коју су се Срби вековима борили.

- Српски народ не сме заборавити своје жртве и патњу и без обзира на то што Црква учи опроштају, многа српска стратишта није могуће опростити. Уверен сам да су РС као држава и Србија као држава довољан гарант српском народу да ће се снаћи у овим тешким временима.

Фото С. М.

Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да је обавеза свих да памтимо достигнућа Војске РС којима је одбрањена слобода земље у којој се данас живи.

- Од самог оснивања, она је била и остала народна војска, која ће увек живети са својим народом и у свима нама - рекла је Цвијановићева.

Фото Профимедија

НАША КУЋА

- КРСНА слава се слави у кући, а кућа Војске РС је Република Српска, због чега сваке године Видовдан, крсну славу, обележавамо у другом месту - рекао је командант Трећег пешадијског РС пука ОС БиХ Милорад Крајшумовић.

* * * * * *

ИЗ ШКОЛСКИХ КЛУПА НА ФРОНТ

ПРИПАДНИЦИ прве класе Херцеговачког корпуса Војске РС окупили су се у Билећи на Видовдан како би обележили 30 година од полагања заклетве. Прву класу тада су чинили голобради младићи из свих општина источне Херцеговине, који су одмах након што су завршили средњу школу отишли на служење војног рока. Васо Љубенко из Требиња иницирао је ово дружење, на коме се окупило више од 100 његових "класића", а после тога и сабораца.

Фото Д. Цураћ

- Били смо два месеца на обуци, већина нас читав рат провела је на ратиштима, како овим херцеговачким, тако и даље, а нажалост било је и оних који рат нису преживели - истакао је Љубенко.

Пре 30 година тада младе војнике у касарни у Билећи дочекао је пуковник Тихомир Кундачина, командант Центра за обуку младих војника, који је на овај Видовдан прославио 88 рођендан, и то са својим, како каже, најбољим војницима. (Д. Ц.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМАМ 40 И ЈОШ САМ НЕВИНА: Атрактивна атлетичарка изненадила свет признањем - навела и разлоге