ЖЕЛЕ ДА ПРИСВОЈЕ ИМАЊА СРБА: Великобошњачка политика покушава да застраши наше људе у Федерацији

М. ГРУБОР

26. 05. 2022. у 08:12

ПОЈЕДИНЕ политичке структуре у БиХ годинама покушавају да присвоје имања у Федерацији која припадају Србима, тврди председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

ЖЕЛЕ ДА ПРИСВОЈЕ ИМАЊА СРБА: Великобошњачка политика покушава да застраши наше људе у Федерацији

Подручје Дрвара / Фото С. Мишљеновић

Према његовим речима, чињеница да федерални органи упорно игноришу захтеве Срба пристигле из Београда, указује на покушај отуђивања српске земље у Федерацији, која обухвата 8.400 километара квадратних.

- Федерални органи уопште не узимају за сходно да је потребно да одговоре на захтеве Срба, које они електронски подносе у београдском Одбору за заштиту права Срба, иако Закон о управном поступку у федерацији предвиђа могућност да се електронски поднесе захтев - истиче Радановић.

Процес хармонизације земљишних књига проведен је на 320 катастарских општина у Федерацији, од постојећих 1.860.

- Процес хармонизације није започет тамо где већ постоје грунтовнице, а то су општине Дрвар, Грахово и Гламоч, али су почели да успостављају грунтовнице на подручју Босанског Петровца, Босанске Крупе и чак Санског Моста, где је грунтовница била укинута 1984. године - објаснио је Радановић.

На подручју Федерације постоје 163 насеља, која су пре рата била српска а данас су остала ненасељена и у рушевинама, што олакшава узурпацију земље распрострањене на огромним површинама.

Упркос жељи Срба да се врате или макар посете своја огњишта, они од те намере одустају из страха или како би избегли сукобе. Уништавају се православна гробља, постављају плоче да је простор миниран иако никада није био, све с намером да би спречили Србе да дођу, упозорава Радановић.

- То је резултат великобошњачке политике, која настоји да од Федерације направи ентитет с један одсто Срба, а која се шири према Републици Српској - закључује Радановић.

СВАКОДНЕВНИ СУКОБИ СА СТОЧАРИМА

ЂОРЂЕ Радановић упозорава да се Срби повратници суочавају свакодневно с бројним притисцима и проблемима.

- У општини Вареш, која има 10 српских села, Срби повратници сваки дан имају проблем са сточарима који долазе на српску земљу, што доводи до вербалних и физичких сукоба - наглашава Радановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАТИ СЕ БОРИЛА КАО ЛАВИЦА: Мама Наташе Миљковић у затворској болници, тата у новинама - а она је живела сама са собом