КРИТИЧАРИ ВЛАСТИ БЕЖЕ ОД БОРБЕ СА ДОДИКОМ! Председници странака избегавају кандидатуре за најјаче функције на општим изборима

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 05. 2022. у 08:12

ОД десетак председника странака из Републике Српске на изборе за две најјаче функције председника РС и српског члана Председништва излазе само Милорад Додик, председник СНСД, и лидер ДНС Ненад Нешић. Остали председници биће носиоци листа за Народну скупштину РС или Парламент БиХ. Посебно је сиптоматично да кандидатуре за једну од две најјаче функције нису истакли перјанице опозицији Мирко Шаровић, лидер СДС, и Бранислав Бореновић, председник ПДП.

КРИТИЧАРИ ВЛАСТИ БЕЖЕ ОД БОРБЕ СА ДОДИКОМ! Председници странака избегавају кандидатуре за најјаче функције на општим изборима

Фото Новости

Саговорници "Новости" кажу да на овај начин опозициони лидери варају грађане јер четири године су први мегафони опозиције, а кад дођу избори њихових имена нема на гласачким листићима за водеће функције.

Александар Зобеница, стручњак за политички маркетинг, каже да се показало да лидер који изгуби трку за једну од инокосних позиција, углавном тог тренутка завршава и своју лидерску каријеру у странци коју води.

- Велика је вероватноћа, уколико не буде неких тектонских промена, да ће кандидати владајуће коалиције и ове године однети победу на октобарским изборима, па су лидери опозиције већ сада нашли излазну варијанту и кандидовали друге људе. Једини лидер који у сваком тренутку може да изађе било коме на црту јесте Милорад Додик и то је доказао кроз неколико изборних циклуса - истиче Зобеница.

Ненад Нешић, председник ДНС и кандидат ове странке за српског члана ПБиХ, каже да је сасвим нормално да партије кандидују лидере за прве позиције, јер то говори да та особа има подршку чланства и ауторитет и може представљати државу и народ.

- Ако лидер нема подршку свог чланства како би онда представљао државу и народ. Очигледно у одређеним партијама постоје лидери који се плаше кандидовања, јер су свесни да уживају лошу репутацију у народу, а желе по сваку цену да задрже партијску фотељу. На изборима партије треба да изађу са лидером. Не разумем председнике странака који се крију иза свог чланства. То је политички кукавичлук и калкуланство, а све у циљу да обезбеде добру позицију за себе - сматра Нешић.

Велизар Антић, политички аналитичар, каже да се овде не ради о повлачењу и непреузимању одговорности било Бореновића или Шаровића, већ да се ради о томе да је на нивоу партија донета одлука да други кандидати могу да донесу више гласова и остваре бољи резултат на изборима.

- А циљ и јесте доћи на власт и спроводити оне политике за које се ваша странка залаже. Дакле, циљ оправдава средство и уколико је циљ долазак на власт, а свака странка то жели, онда се и личне амбиције и жеље морају гурнути у страну ради вишег циља - закључује Антић.

ПОЈЕДИНЕ КАНДИДАТУРЕ ОЧЕКИВАНЕ

ВЕЛИЗАР Антић каже да избор Јелене Тривић, кандидата ПДП за председника РС уместо Бранислава Бореновића, лидера те странке, одговора чињеници да је Тривићева у претходном периоду била много активнија у јавности и да се својим наступима у НС РС просто наметнула као један од најбољих кандидата опозиције у овом тренутку. Тако да је њен избор у неку руку био и очекиван и није се доводио у питање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)