ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА: На подручју Источног Сарајева у први разред ове године пријављено 590 ученика

М. РЕГОЈЕ

19. 05. 2022. у 06:47

НА подручју Источног Сарајева у први разред основне школе у следећој школској години уписано је 590 ученика, што је око 50 ученика више него у истом периоду лани, док је у средње школе планиран упис 628 ученика.

ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА: На подручју Источног Сарајева у први разред ове године пријављено 590 ученика

Фото: М. Регоје

Самостални стручни сарадник за односе с јавношћу у Градској управи Источног Сарајева, Александра Берјан изјавила је да је у школама које припадају општини Пале уписано укупно 177 првачића, док у соколачку основну школу ове године креће 96 првака. Она је истакла да су у ОШ "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву до сада уписана 173 ђака првог разреда, док се на подручју Источне Илиџе у три ОШ до сада пријавило 135 ученика.

У ОШ "Свети Сава" у Трнову, како је навела, у први разред уписано је девет ученика, од којих пет у централној школи и четири у подручном одељењу у Кијеву. Она је напоменула да у неким школама тестирање ученика још траје, а упис ће бити вршен све до краја августа.

Док је број првачића већи, број средњошколаца на подручју Источног Сарајева је нешто мањи него лани, те је у први разред у четири средње школе планиран упис 628 ученика. Од тога би у две школе у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи у први разред средње школе требало да крене 340 ученика, у Палама 168, а СШЦ "Василије Острошки" у Сокоцу би требало да прими 120 ученика.

- У општи смер гимназије у Сокоцу планиран је пријем 24 ученика у централној школи, као и 24 ђака у подручној школи у Хан Пијеску, док је на рачунарско-информатичком смеру у овој школи планиран упис 24 ученика, колико и на смеровима шумарског и економског техничара - изјавила је Берјанова.

СВЕ ВИШЕ ДЕЦЕ КОД ЛОГОПЕДА

ДОСАДАШЊА тестирања ученика у Источном Сарајеву показала су да све више деце која крећу у први разред треба да похађа говорне вежбе код логопеда.

- Приликом тестирања деце примећено је да све већи број треба да посети логопеда, а повећана је и потреба за асистентима за наставу - закључила је Берјанова.

У паљанској Гимназији, на општем смеру, планирано је формирање једног одељења првог разреда од 24 ученика, а исти број деце би требако да похађа и друштвено-језички и рачунарско-информатички смер, као и смерове кулинарског, архитектонског и туристичког техничара.

Кад је реч о трогодишњим занимањима у средњим школама у Источном Сарајеву на смеровима за конобара и кувара, ауто-електричара и електричара-електроинсталатера планиран је упис по 12 ученика у овој школској години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМА МЕСТА ЗА ТУНИС: Уколико трагате за другачијом дестинацијом за летовање, предлажемо Тунис