"ОВЕРЕН" ИЗ БЛИЗИНЕ: Полиција Српске интензивно трага за убицом начелника Раденка Башића у Приједору

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 03. 2022. у 06:41

РАДЕНКО Башић, начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор, убијен је једним хицем у потиљак, а обдукцијом је утврђено да је убијен из близине. Патолог Жељко Каран, који је урадио обдукцију, каже да је начелник убијен из непосредне близине и да му је метак разорио мозак.

ОВЕРЕН ИЗ БЛИЗИНЕ: Полиција Српске интензивно трага за убицом начелника Раденка Башића у Приједору

Раденко Башић, Фото MUP RS

- Начелник је преминуо на лицу места. Убица је веома близу пришао Башићу када је испалио метак у њега. Још се мора утврдити тачна удаљеност, али се ради о хицу који је сигурно испаљен из непосредне близине - каже Каран.

Полиција и даље интензивно трага за Башићевим убицом, али засада нико званично није осумњичен за ту бруталну ликвидацију.

Истражитељи Управе за организовани и тешки криминалитет МУП РС наставили су да "чешљају" терен у насељу Пећани, где се убиство догодило.

У склопу истраге приведено је и саслушано на десетине особа које би могле да имају информације битне за даљу истрагу. Ради се и на реконструкција путање и правца кретања убице. Са свих околних објеката узимају се снимци надзорних камера и на све начине се покушава доћи до информација које би могле помоћи у откривању починиоца.

Место убиства, Фото Новости

Начелник ПУ Приједор, Сретоја Вујановић изјавио је да је велики број лица у Приједору, Бањалуци и широм БиХ под обрадом полицајаца и тужилаштава у вези са убиством полицијског службеника Раденка Башића.

- Другог мотива осим посла не верујем да је било - рекао је Вујановић на конференцији за медије у Приједору, одговарајући на питање о могућем мотиву убиства.

Он је навео да је успостављена сарадња са свим полицијским агенцијама на нивоу БиХ и региона, као и са Интерполом, Европолом, ФБИ и другим полицијским агенцијама.

- На терену су полицијске снаге жандармерије, специјалне антитерористичке јединице и редовне полицијске снаге које заједно са радницима криминалистичке полиције раде на идентификацији и проналаску извршиоца - рекао је Вујановић.

Вујановић је позвао медије да дају свој допринос да грађани схвате шта полиција ради на терену, да се стрпе, сарађују и да поделе са полицијским службеницима евентуална сазнања.

- Молим грађане за стрпљење док трају појачане мере и контроле на подручју града Приједора и шире - додао је Вујановић.

Подсетимо, Башић је убијен у понедељак око 6.50 часова када је пешке кренуо на посао. Убица му је с леђа пришао при крају пешачког моста и пуцао му у главу, неких 300 метара од зграде у којој је живео. Радило се о хладнокрвној егзекуцији, због чега се не искључује могућност да се радило о нарученом, односно плаћеном убиству које је извршио професионалац. На то указује и чињеница да је на жртву пуцао на отвореном простору усред стамбеног насеља. Према изјавама сведока, нападач је на себи носи црну јакну и капуљачу и након злочина је побегао.

ДАН ЖАЛОСТИ У СРПСКОЈ

НАЧЕЛНИК Башић биће сахрањен данас у 14 часова на градском гробљу у Приједору, уз највеће почасти. Комеморација ће бити одржана у 12 часова, а одлуком Владе РС среда 23. март проглашена је Даном жалости у целој Републици Српској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!