ПРЕТЕ ДОДИКУ И УДАРАЈУ НА РС: У Европском парламенту поново отворена расправа о "порасту сецесионизма" у БиХ

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

08. 03. 2022. у 19:34

ПОЛИТИЧКА ситуација у БиХ постаје све напетија. Пораст национализма и сепаратизма наставља да угрожава мир, стабилност, интегритет земље, као и функционисање националних институција.

ПРЕТЕ ДОДИКУ И УДАРАЈУ НА РС: У Европском парламенту поново отворена расправа о порасту сецесионизма у БиХ

Фото АП

Оваква оцена била је алиби Европском парламенту да отвори дебату, наводно, о ситуацији у Босни и Херцеговини, а заправо да поново стави "на тапет" Републику Српску и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика којем прете санкцијама оптужујући га за покушаје разбијања заједничке државе.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи нагласио је да су се поделе у БиХ погоршале и зато што нови високи представник није признат. Он је навео да све то негативно утиче на европски пут БиХ и живот грађана, и позвао на избегавање негативне реторике.

У парламенету се чуло и да је Дејтонски споразум донео мир као и да европска стабилност зависи од мира у БиХ. Поједини посланици позивали су на санкције Додику због његових блиских веза с Русијом.

И уочи седнице ЕП, која је почела у уторак касно по подне у Стразбуру, уследило је подсећање да су почетком јануара САД увеле санкције лидеру Додику.

- У извештају о примени заједничке спољне и безбедносне политике усвојеном 17. фебруара, посланици ЕП позвали су ЕУ да такође уведе циљане санкције Додику и његовим савезницима због активности корупције, континуиране дестабилизације земље и подривања суверенитета и територијалног интегритета БиХ - стоји у овом документу.

Против увођења било каквог кажњавања Бањалуке и њеног руководства досад се гласно изјаснила Мађарска, а у уторак се огласио и хрватски председник Зоран Милановић, истичући да неће гласати за санкције Додику уколико та тема уопште дође на дневни ред.

- Европски парламент не уводи никакве санкције, колико ја знам. Зна се како се санкције уводе и који је законодавни механизам ЕУ. Не волим хајке. Обично их предводе кукавице, и они који се, кад загусти, сакрију у прву рупу. Додик је представник српског народа у БиХ који тамо живи, који ће тамо остати, и он је саговорник кога познајемо. Страхујемо од оних које не познајемо. Некима је чудовиште, мени није. Мени је саговорник. Ја му нећу уводити санкције - рекао је Милановић.

На опаску новинара да Додик заговара отцепљење Републике Српске, хрватски председник је додао:

- Имам и ја блесавих идеја, као и ви. Једно су идеје, једно је политичка реторика, а друго је оно што је стварно реално и што стварно жели да се постигне оним што се говори. Нема насиља код њега, нити га ја видим.

ОДЛУКА О ВРАЋАЊУ НАДЛЕЖНОСТИ

ОТВОРЕНИ притисци на Додика и Републику Српску почели су чим је Бањалука кренула у процес враћања надлежности које јој припадају по Дејтонском споразуму. Све то протумачено је као спровођење плана "отцепељења РС и разбијања БиХ". Уследила је серија отворених претњи санкцијама, а све је појачано од избијања сукоба у Украјини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (2)