ЧЕКАЈУЋИ ХАНДКЕА: На Палама премијерно приказан документарни филм о везама нобеловца са Србима са Косова и Метохије

Срна

16. 02. 2022. у 20:19

Документарни филм "Чекајући Хандкеа", српског режисера Горана Радовановића, који говори о посебним везама нобеловца Петера Хандкеа са српским народом на Косову и Метохији, вечерас је премијерно приказан у Културном центру на Палама.

ЧЕКАЈУЋИ ХАНДКЕА: На Палама премијерно приказан документарни филм о везама нобеловца са Србима са Косова и Метохије

Фото: "Искра"

- Ово је европска, српска премијера, чак и пре Београда. Говори о тешком животу српског народа на Косову и Метохији. Он је идентитетски, јер без Косова и Метохије, нема нам будућности, поручио је Радовановић.

Он је рекао да је мотивација заправо трагедија живота остатка српског народа који живи у енклавама, а што треба сви да виде, "јер смо их мало заборавили".

У овом документарцу о Хандкеу говорили су и Срби са Косова и Метохије.

Радовановић је новинарима рекао да је "са великим осећањима дошао на Пале" да прикаже филм на симболичан начин, те да су Пале место које је понијело велику жртву.

Филм је приказан у организацији Кинотеке Републике Српске, чији је директор Сњежан Лаловић рекао је да је аутор Радовановић необичан редитељ који много води рачуна да буде идентитетски редитељ.

Фото: Н. Јанковић

- Радовановић се бори да његови филмови остану као трајно сећање на време на овим просторима. Својим филмовима он сведочи о овом времену, не враћа се у прошлост, говори о садашњости и на том прагу направио је филм о Хандкеу, истакао је Лаловић.

Лаловић наглашава да је филм имао премијеру у Русији, да је вечерас балканска премијера, а захваљујући аутору Радовановићу приказан је пре Београда.

Према његовим речима, Радовановић је обећао да ће своје филмове поклонити Кинотеци Републике Српске, који ће се трајно чувати у Архиви, те промовисати у одређеним програмима.

Он је навео да ће филм о Хандкеу бити приказан сутра у Културном центру у Требињу док ће у петак, 18. фебруара, бити пројекција документарног филма "Јени, мало свјетло са запада" редитеља Слободана Симојловића, снимљеног у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Лаловић поручује да Кинотека Српске ове године покуша да гледаоцима, љубитељима филма што више приближе домаће ауторе, да то буду аутори из Републике Српске и Србије, а у договору су и са неким ауторима да раде њихове ревије. 

БОНУС ВИДЕО: 

Чувени писац Хандке пева Иде Миле Лајковачком пругом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)