НЕЋЕМО ТРОШИТИ ВРЕМЕ, ТО ЈЕ СТВАР ФЕДЕРАЦИЈЕ: Додик о изборном закону, неће ићи на преговоре

Новости онлине

26. 01. 2022. у 16:26

ЛИДЕР СНСД-а Милорад Додик рекао је да неће ићи на преговоре о Изборном закону БиХ јер је то ствар Федерације БиХ, те да не треба трошити време јер нема могућности да Република Српска прихвати индиректни избор.

НЕЋЕМО ТРОШИТИ ВРЕМЕ, ТО ЈЕ СТВАР ФЕДЕРАЦИЈЕ: Додик о изборном закону, неће ићи на преговоре

Фото: В. Трипић

Додик је, након састанка председника странака владајуће већине у Српској са вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метју Палмером и директорком при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст, рекао да је кључно питање Изборни закон и изборна реформа која га дефинише.

- Ми из већинске коалиције у Републици Српској имали смо разговор. Колико смо разумели, разговор ће се обавити и са представницима опозиције из Српске. Они су нам изнели своју техничку агенду да обаве овде разговор ујутро са Интерресорном групом, а онда се селе у Неум - рекао је Додик.

Он је додао да ће Палмер и Ајхорст покушати да нађу решење.

- У Неуму ће покушати да добију одређена олакшања која се реферирају на две ствари, односно Председништво БиХ и Дом народа ФБиХ. Оно што они сматрају да ће бити неопходне неке мале измене Устава, како они то кажу, како би се обезбедило да се донесе тај нови изборни закон. И то наравно не може без нас. Ми смо заинтересовани да за решења везана за Дом народа у ФБиХ, јер смо свих ових година били потпуно дискриминисани као народ у Федерацији. И у том погледу гледаћемо на који начин ће бити предложене промене, да видимо и да буде омогућено да Срби могу бирати делегацију. И та делегација у правилу има попуну каква се предвиђа Уставом, а не да буде од 17, десет, девет, како је то било - рекао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку први пут разговарано о Дому народа ПСБиХ и начину избора представника.

- Народна скупштина Републике Српске има право да изабере своју делегацију и Републику Српску могу представљати и други, не само Срби. Да ли ће доћи БиХ у такво стање, то је ствар процеса. Али, у Републици Српској је прописан начин избора и Српска ће својом скупштинском већином бирати своју делегацију. Не тврдим да неће бити других народа у тој делегацији - рекао је Додик.

(РТРС)

БОНУС ВИДЕО: Инцков закон - крај Српске или распад Босне

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ОСОБЕ ПОВРЕЂЕНЕ У ТЕШОЈ НЕСРЕЋИ КОД ФОЧЕ: Један у крутучном стању пребачен у Кц Сарајево