ПОМЕН ЖРТВАМА НАСЕРА ОРИЋА У СКЕЛАНИМА: Убиства жена, деце и стараца указују на јасну геноцидну намеру

Срна

16. 01. 2022. у 15:37

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић изјавио је да убиства српских цивила - деце, жена и стараца у Скеланима и околним селима 16. јануара 1993. године показује да су муслиманске снаге имале јасну геноцидну намеру да униште све што је српско.

ПОМЕН ЖРТВАМА НАСЕРА ОРИЋА У СКЕЛАНИМА:  Убиства жена, деце и стараца указују на јасну геноцидну намеру

Срна

Којић је рекао да сви мостови на свету симболизују живот и спајају људе, али да је мост на Дрини између Скелана и Бајине Баште 16. јануара 1993. године био мост смрти, јер су га муслимански нападачи држали под снајперском и митраљеском ватром убијајући цивиле који су покушали да се спасу бекством у суседну Србију.

- Између осталих на мосту су убили Гордану Секулић која је у наручју носила четворогодишњег сина Ђорђа који је срећом преживио. Тог дана убијено је четворо деце и 15 жена, рекао је Којић у Скеланима, где је данас служен парастост убијеним Србима и обиљежено 29 година од српског страдања у овом и околним селима.

Срна

Он је истакао да је за осуду однос и опструкција правосуђа БиХ према српским жртвама и отворено одуговлачење подношења оптужница против починилаца масовних убистава српских цивила у Подрињу.

Илија Ивановић из села Ћосићи, који је на данашњи дан 1993. године рањен у нападу муслиманских снага, а потом и заробљен, каже да је преживео страховиту тортуру у сребреничким логорима у којима је преминула половина од 30 заробљених Срба.

- Попио сам више мокраће него што сам појео хране док сам био у логору, а нико није одговарао за те злочине. Ја сам преживео, а половина од 30 заробљених није. То показује какво је правосуђе БиХ и да такав суд није потребан уколико ће штити злочинце из једног народа, рекао је Ивановић.

Он је подсетио да су јединице Насера Орића напале његово село око 6.00 часова ујутро.

- Ноћ је још била. Упадали су у српске куће, убијали и палили. Погинуло је 12 мјештана, а мене су рањеног заробили, присећа се Ивановић.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос за 305 настрадалих Срба из овог места и околних села у протеклом рату, од којих је 69 убијено на данашњи дан 1993. године. Више од половине убијених били су цивили - жене, деца и старци.

Срна

Напад у зору на српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће, а затим и на Скелане извршиле су јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића. Они су убијали, пљачкали и палили све што је српско.

У нападу је убијено 69 становника овог краја, а рањено 165. Од 30 заробљених половина није преживела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали. 

БОНУС ВИДЕО: 

Шта пише у оптужници против Хашима Тачија и лидера ОВК?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)