ПРОДАЈА АКЦИЈА ХЕТ (НИ)ЈЕ ПРИВАТИЗАЦИЈА: Докапитализација хидролектране на Требишњици изазвала различите реакције

Д. ЦУРАЋ

15. 01. 2022. у 07:13

НАКОН што се појавила информација да "Хидролектране на Требишњици" планирају да се докапитализује емисијом акција за 435 милиона марака на Бањалучкој берзи за завршетак инвестиције "ХЕ Дабар", у јавности су се појавиле различите реакције.

ПРОДАЈА АКЦИЈА ХЕТ (НИ)ЈЕ ПРИВАТИЗАЦИЈА: Докапитализација хидролектране на Требишњици изазвала различите реакције

Тврде да ће Влада РС бити власник 80 одсто, Фото Д. Цураћ

И док у опозицији, пре свега у СДС-у, тврде да је овај модел докапитализације у ствари приватизација ХЕТ-а, у том предузећу одбацују било какву могућност промене власничку структуре.

- Докапитализација на начин како се најављује, продајом акција на бањалучкој берзи, у суштини је приватизација енергетског сектора Републике Српске, што би значило преузимање контроле над кључним ресурсом. Било који потез уколико се буде повлачио од стране владе или неке друге институције по питању докапитализације и промене власничке структуре мора бити предмет расправе у Народној скупштини РС - истакао је председник СДС Мирко Шаровић.

Фото Архива

Међутим, Управа "Хидроелектрана на Требишњици" све је демантовала.

- Прича о приватизацији је најнеистинитија информација и од тога нема ништа. Влада Републике Српске и даље ће бити власник 80 одсто предузећа, а осталих 20 одсто су мали акционари, фондови и приватна лица. Кроз Електропривреду РС и фондове чији је Влада власник, обезбедићемо досадашњи проценат учешћа у власништву, док ће осталих 20 одсто акционара такође имати право докупљивања акција по истој цени од 0,29 КМ да задрже свој проценат. Тек ако то не буду желели, акције ће моћи да купују остали заинтересовани, али не по истим ценама - истакао је Гордан Мишељић, директор "Хидролектрана на Требишњици."

Када је у питању најава федералног премијера Фадила Новалића о куповини акција од стране федералне Електропривреде, Мишељић сматра да се ради о покушају остварења политичких поене јер, како каже, та Електропривреда има бројне друге проблема и сумња да има могућност да инвестира у ХЕТ.

ПРАВО ПРЕЧЕ КУПОВИНЕ

И МАЛИ акционари, који имају 20 одсто акција у ХЕТ-у, сматрају да ће овим начином докапитализације бити оштећени.

- Тешко је очекивати да ће иједан мали акционар уложити и једну додатну марку тамо где га у континуитету шиканирају - рекао је Трипко Крговић из Удружења мањинских акционара.

Међутим, у ХЕТ-у и то негирају и кажу да ће имати право прече куповине по 0,29 КМ и могу у истом проценту купути акције. Уколико се на то не одлуче биће умањено њихово власништво, али због докапитализације предузећа постојеће акције вредеће знатно више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

„ДОСТА ЈЕ ДУХОВА ДЕЈТОНА“: Вулићева поручила да Српска неће увести санкције Русији