ПЕЈОВИЋ ПРИЗНАО КРИВИЦУ: Да ли ће Окружни суд прихватити нагодбу тужилаштва и корумпираног судије

О. МАТАВУЉ

08. 12. 2021. у 07:13

НЕБОЈША Пејовић, суспендовани судија Основног суда у Бањалуци, признао је кривицу за трговину утицајем и повреду закона од стране судије.

ПЕЈОВИЋ ПРИЗНАО КРИВИЦУ: Да ли ће Окружни суд прихватити нагодбу тужилаштва и корумпираног судије

Стојан Вукајловић, Фото О. Матавуљ

Пејовић је са Републичким тужилаштвом склопио споразум о признању кривице. Али, ту "нагодбу" још није разматрао бањалучки Окружни суд, јер је власник фирме "Севој фајненшл консалтинг" Сенад Херман, који је Пејовићу дао мито од 1.000 евра, тражио да у споразум буде увршћен као оштећени. Наиме, Херман је сарађивао с полицијом и Пејовићу на руке дао новац у означеним новчаницама, који је власништво тужилаштва. Међутим, он сматра да је незаконитим поступањем судије изгубио део пословања. Тужилаштву је дат рок до 16. децембра да саслуша Хермана и друге оптужене, па је разматрање споразума одложено.

Пејовића оптужница терети да је 31. децембра 2019. као судија у извршном поступку био на рочишту ради продаје некретнина. Радило се о четири стана, пословном простору и викендици које је купио адвокат Стојан Вукајловић за 283.400 КМ, односно пола процењеног износа. Пејовић се терети да је Вукајловићу омогућио да прибави имовинску корист тако што је спречио остала четири понуђача да учествују у јавном надметању. То је образложено тиме да нису уплатили обезбеђење за све некретнине које се продају, иако су они уплатили максимални износ од 10.000 КМ за учешће у надметању.

- Након отварања надметања оптужени је понудио на продају заједно све некретнине, не дозовољавајући појединачну продају и укључивање у надметање осталих понуђача - наводи се у оптужници.

Небојша Пејовић, Фото АТВ

Појашњава се да је Пејовић утврдио да само адвокат Вукајловић испуњава услове за учешће у надметању, а потом је донео одлуку којом су му некретнине продате упола цене.

Друга тачка оптужнице односи се на трговину утицајем тако што је од Хермана тражио и примио 1.000 евра да би, користећи свој судијски утицај, гарантовао повољан исход поступка за његову фирму након што је изгубио спор везан за име фирме које је, одлуком суда, морао да промени.

ХАПШЕЊЕ АДВОКАТА

У СКЛОПУ ове афере недавно је претресен и ухапшен адвокат Стојан Вукајловић. Он је након саслушања у тужилаштву пуштен да се брани са слободе, а истрага је у току.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)