ТРАЖЕ ИСТО ПРОЦЕСУИРАЊЕ: Породице погинулих и несталих Срба протестовале испред Суда БиХ у Сарајеву

М. РЕГОЈЕ

08. 12. 2021. у 06:08

ЧЛАНОВИ породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила окупили су се испред Суда БиХ, да би исказали незадовољство њиховим радом када је реч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима.

ТРАЖЕ ИСТО ПРОЦЕСУИРАЊЕ: Породице погинулих и несталих Срба протестовале испред Суда БиХ у Сарајеву

Протест породица погинулих у Сарајеву, Фото СРНА

Протест је организовала Републичка организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, заједно са осталим организацијама проистеклим из одбрамбено-ослободилачког рата.

Чланови тих породица су поручили да су се окупили да укажу на различите аршине према којима се суди у тим институцијама.

Истакли су да су "чашу жучи" прелила последња хапшења, али и одлука да бошњачком генералу Сакибу Махмуљину буде обновљено суђење, без обзира на то што је у његовом случају већ све одавно јасно, свакоме ко то хоће да види.

Окупљени чланови породица носе слике својих погинулих или несталих чланова породице, али и транспаренте на којима пише "Конститутивни јесмо, равноправни нисмо - има ли ово казну".

- Треба ли подсећати са се Србима изричу драконске казне за нека кривична дела за која Бошњаци добијају минорне казне? Такође, када је реч о квалификацијама дела, Срби се махом терете за геноцид, злочин против човечности, док се Бошњаци, који су чинили стравичне злочине над Србима, малтене, награђују минималним казнама, или буду ослобођени због "недостатка доказа" - наводе организатори протеста.

ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У КРУГ СУДА

ПОЛИЦИЈА и редари нису дозволили члановима породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила улазак у круг те правосудне институције, иако су они у току јучерашњег дана најавили да ће организовати протест испред правосудних институција.

ПРЕСУДА

ОДЛУКОМ Апелационог већа Суда БиХ некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину поништена је првостепена пресуда којом је био осуђен на 10 година робије због ратног злочина. Тужилаштво се жалило на висину изречене казне за убиства заробљених припадника ВРС и нечовечно поступање према цивилима и рањеницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)