ПУТИН ПРАТИ СВА ДЕШАВАЊА У РС: Додик о сусрету са председником Русије - Дејтон да се поштује, договорена иста цена гаса

Novosti online

02. 12. 2021. у 17:30 >> 18:17

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Москви са председником Русије Владимиром Путином.

ПУТИН ПРАТИ СВА ДЕШАВАЊА У РС: Додик о сусрету са председником Русије - Дејтон да се поштује, договорена иста цена гаса

Фото rsmoscowoffice.ru

Додик је после састанка изјавио да је са Путином разговарао о актуелној ситуацији у региону.

- Упознао сам Путина са нашим виђењем ситуације у Босни и Херцеговини. Могу да кажем да је он веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације - рекао је Додик за РТРС.

Додик истиче да је задовољан разговором са Путином, да су разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.

Навео је да је са Путином договорио исту цену гаса и да је руски председник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску о чему ће сутра разговарати са представницима Гаспрома.

Додик је информисао Путина о покушају отимања имовине Републике Српске, што није у складу са Дејтоном, и то Српска не може себи да дозволи.

Путин рекао да  се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани

- Имамо једну искрену опредељеност председника Путина да разуме веома сложену ситуацију код нас, да изрази жељу да помогне у сваком конкретном пројекту, то је нешто што је најважније. Ја нисам био овде да некога критикујем или бацам терет на неког другог, то није мој стил. Ја сам само говорио о томе како БиХ може да функционише, да је за њу најбоље да се врати Дејтонском споразуму. Чини ми се да овде за то постоји разумевање - рекао је Додик за АТВ после састанка са Путином у Москви.

Он је истакао да Путин није ништа рекао против БиХ, али је рекао да сви морају бити поштовани, да се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани.

Додик сматра да је неприхватљиво да се мењају елементи конститутивности народа у БиХ и за то постоји подршка Русије, за разлику од либералних концепција са запада, који, како каже, гањају причу о "апстрактном грађанину".

Он је додао да су Путину пренели став Српске да само легитимно изабрани високи представник може да има подршку и легитимитет у БиХ са чим се Путин сагласио.

- Разговарали смо и о културној и свакој другој врсти сарадњи, поготово о политичким питањима. Путин је изнeо свој став везано за Дејтонски споразум. Русија има низ примедби о непоштoвању Дејтонског споразума и да у том погледу стави та питања на дневни ред Савета безбедности УН. То је за нас важно имајући у виду разне спекулације - рекао је Додик .

Одобрена локација у Невесињу за изградњу соларне електране

Додик каже да је у Москви као представник једне мале заједнице која се зове Република Српска и да једна велика Русија има пажњу за наше проблеме.

Он је на састанку представио проблеме онако како их види Република Српска.

- Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се потпуно бесмислена када разговарате са човеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир, да се поштује међународно право и Дејтонски споразум - нагласио је Додик.

Два лидера су разговарала и о економско-финансијској подршци и о пројектима који се остварују у Српској, те је истакао да су данас "одобрили локацију у Невесињу за изградњу соларне електране". 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)