ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У НЕВЕСИЊУ ЗАПРЕПАСТИЛО ЈАВНОСТ: Након снимка шутирања ученика откривен још тежи случај

Д. Цураћ

02. 12. 2021. у 16:02

СНИМАК вршњачког насиља у невесињској Основној школи "Ристо Пророковић" згрозио је јавност, али нажалост то није усамљен случај у тој школи, у којој је тренутно истрага поводом још бруталнијег психичког и физичког злостављања.

ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У НЕВЕСИЊУ ЗАПРЕПАСТИЛО ЈАВНОСТ: Након снимка шутирања ученика откривен још тежи случај

Фото: Д.Ц.

На снимку који се појавио у јавности, а на којем је приказана сцена у учионици седмог разреда види се како један ученик ногама удара другог дечака који се налази на поду, а како каже директорка школе Мара Шаран, тај снимак раније је добила од брата, након чега је покренут поступак утврђивања одговорности у оквиру те образовне установе.

- Сазнала сам на начин да сам приватно добила снимак 29. новембра и одмах сам покренула инацијативу да се покрену све активности у оквиру закона. Обављен је разговор са оба ученика, уз присуство родитеља, а закључак је да се то десило 8. новембра, да су деца и након те туче седила у истој клупи и наставили дружење као да није било ништа – истакла је Шаран.


- Најтежа је ситуација је са једним дечаком, који је жртва насиља од стране четири ученика и у моменту сазнавања одмах смо реаговали. Дете то није пријавило одмах, тако да смо чим смо сазнали приступили свим радњима за решвања тих проблема – додала је Шаран. Нажалост, у другом одељењу седмог разреда исте школе након што је родитељ пријавио злостављење свога детета откривено је још бруталније вршњачко насиље. Ту су биле чак четири жртва које су пријавиле осам ученика. Најтежи случај било је злостављење које је трајало дужи временски период над једним једним дечаком, којег су најбруталније психички и физички злостављала четири ученика.

Шаран истиче да је формирана Дисциплсника комија која испитује шта се дешавала у ова два одељења, а да би у току следеће седмице требали изрећи и дисциплснке мере.

Министарство просвете осудило насиље

Осуду вршњачког насиља у Невесињу упутило је и Министарство просвете и културе РС, као и снимање насиља и дељење овог садржаја на друштвеним мрежама. У министарству су истакли да недоличан однос или насиље ученика једних према другима спада у тежу повреду дужности ученика и јасно су прописане санкције за такво понашање.

- Комисија ће проценити, сагледати, препоручити васпитно дисциплинску меру, а наставничко веће ће донети коначну одлуку. За тежи прекршај предвиђене су три мере - једна је укор директора, друга укор Наставничког већа и трећа премештање ученика у другу школу – закључила је Шаран.

То је од њих тражио и Форум за безбедност општине Невесиње, који је заседао због ова два слуачаја

- На Форуму су била ова два случаја насилничког понашања и ми смо предузели све мере које можемо дати, односно препоруку школи да преко својих органа што прес ве заврши и изрекне ригорозне мере за све оне који су злостављали другу децу – рекао је Момчило Вукотић, председник Форума за безбедност општине Невесиње.

Случај у Невесињу стигао је и у Окружно тужилаштву Требиње, које је Полицијској станици Невесиње наложилоје да испитају све учеснике вршњачког насиља који се виде на видео снимку, док ће се о другом случају посебно изјаснити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)